Для вступу в українські ВНЗ складатимуть удосконалений тест
23 янв, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 86 Переглядів

Для вступу в українські ВНЗ складатимуть удосконалений тест

У Міністерстві освіти і науки України представили модель вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

«Перші підсумки, які ми підбили під час вступної кампанії 2022 року в умовах воєнного стану, дозволили констатувати, що та модель вступу, яка була запропонована Міністерством та профільним Комітетом ВРУ, виявилась успішною, — зазначив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. — Враховуючи безпекову ситуацію та побажання батьків і вчителів, ми подаємо на розгляд Верховної Ради України законопроєкт зі спільно узгодженою моделлю вступних випробувань у 2023 році у вигляді удосконаленого національного мультипредметного тесту», — зазначив Сергій Шкарлет.

НМТ складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, фізика, хімія, біологія.

Незалежно від обраного вступником додаткового предмета позитивний результат НМТ дозволить подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, установлених для предметів на різні спеціальності.

НМТ складатиметься вступником протягом одного дня у форматі комп’ютерного тестування загальною тривалістю 180 хвилин.

Інформація для вступників

Реєстрація для участі у тестування запланована на квітень. Основна сесія попередньо відбудеться у червні, а додаткова — у червні-липні.

Тимчасові екзаменаційні центри для складання НМТ функціонуватимуть в Україні, також їх планують створити в європейських країнах, зокрема в українських освітніх центрах.

Вступники зможуть подавати до 20 заяв, з яких не більше 5 заяв — на місця державного та/або регіонального замовлення.

Для вступу у цьому році замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

Як і минулого року, окремою категорією для вступу залишаються заклади військової освіти та заклади зі спеціальними умовами навчання, прийом до яких буде здійснено за власними правилами.

Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити усі процедури вступної кампанії дистанційно за їхнім вибором та укласти договір про здобуття освіти впродовж трьох місяців після початку навчання. Застосування пільг для жителів особливо небезпечних територій буде визначено навесні з урахуванням ситуації в Україні.

Що зміниться у тестуванні

Раніше завдання тестів з математики, історії та української мови були з вибором однієї правильної відповіді та на встановлення відповідності. Цього року платформа буде доопрацьована і можливості з використання інших форматів завдань, які були притаманні саме системі ЗНО, будуть суттєво розширені.

Наприклад, у завданнях з історії України застосовуватиметься формат на встановлення хронологічної послідовності. Будуть завдання на вибір кількох правильних відповідей із запропонованих.

Вступники одержать результати одразу, як тільки вони виконають усі завдання з того чи іншого предмета. Виходячи з аудиторії тимчасового екзаменаційного центру, кожен учасник буде знати свій результат у тестових балах.



Як і в минулому році, УЦОЯО розробить демонстраційний варіант тесту.

Українську мову включать у Польщі до шкільних екзаменів як іноземну на вибір.

Читайте також: В Україні зими можуть стати теплішими

«Широкий приплив українських громадян до Польщі у зв’язку з військовими діями в цій країні може вплинути на більший інтерес поляків до цієї країни, її мови та культури», — пояснюють у Міносвіти Польщі.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: vechirniy.kyiv.ua

Почалася реєстрація електронних кабінетів для випускників 11 класів
В УкраЇні

Почалася реєстрація електронних кабінетів для

Для випускників 11 класів уже відкрито реєстрацію електронних кабінетів у рамках вступної кампанії...

В Україні можуть змінити дату початку нового навчального року для ВНЗ
В УкраЇні

В Україні можуть змінити дату початку нового

В Україні планують змінити дату початку нового навчального року в університетах та інших закладах...

Міністр освіти пояснив вибір трьох предметів для цьогорічного тесту замість ЗНО
В УкраЇні

Міністр освіти пояснив вибір трьох предметів для

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет пояснив, чому до мультипредметного тесту, запровадженого...

Авторизация