Ключову роль в еволюції життя на Землі зіграло ядро Землі
05 июл, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 368 Переглядів

Ключову роль в еволюції життя на Землі зіграло ядро Землі

Вчені вважають, що утворення твердого внутрішнього ядра Землі 550 млн. років тому сприяло різкому збільшенню кількості представників живих багатоклітинних істот на планеті, повідомляє The Guardian.

У самому центрі Землі знаходиться величезна сфера діаметром приблизно 2 тисячі кілометрів. Ця сфера називається внутрішнім ядром, воно тверде і складається майже повністю із заліза. Над цим ядром знаходиться зовнішнє ядро з розплавленого заліза, далі йде мантія, висота якої приблизно 3 тисячі кілометрів, а зверху її покриває кора — кам'яний шар завтовшки в різних місцях від 5 до 70 км.

Внутрішнє ядро Землі повільно зростає і збільшується у розмірах приблизно 1 мм на рік. Це ядро спочатку було рідким і гарячим, але потім приблизно 550 млн років тому воно охололо і стало твердим. Саме обертання цього ядра дозволяє Землі мати сильне магнітне поле, яке захищає планету від шкідливого космічного та сонячного випромінювання. Якби його не було, то, швидше за все, не було б і життя на Землі у тому вигляді, в якому ми його знаємо.

Вчені з Рочестерського університету, штат Нью-Йорк, США вважають, що поява твердого внутрішнього ядра могла відіграти ключову роль у розвитку життя на Землі. За словами вчених, понад півмільярда років тому, як показало нове дослідження, магнітне поле Землі втратило значну частину своєї потужності, і вона була еквівалентна 10% від нинішньої потужності магнітного поля. Вчені пов'язують це з тим, що внутрішнє ядро почало остигати і втрачати своє тепло. І це могло мати катастрофічні наслідки життя на Землі.

Але після того, як приблизно 550 млн років тому внутрішнє ядро стало твердим, магнітне поле розпочало процес відновлення своєї потужності. Це сталося незадовго перед тим, як на планеті стався кембрійський вибух. Це процес різкого збільшення на планеті багатоклітинного життя та більшості груп тварин, яких вчені вперше виявили в скам'янілості.



"Магнітне поле генерує саме внутрішнє ядро. Перед кембрійським вибухом воно не могло створювати магнітне поле з достатньою захисною силою. Але після того, як ядро стало твердим, магнітне поле почало відновлюватися, і ми вважаємо, що завдяки цьому стався так би мовити "вибух" у еволюції життя на планеті", — каже Джон Тардуно з Рочестерського університету.

"Щоб сталося якби Земля втратила магнітне поле? Подивіться на Марс, ця планета втратила своє магнітне поле приблизно 4 млрд років тому. Через це Марс залишився беззахисним перед потоком сонячних частинок, сонячним вітром, який "допоміг" атмосфері планети випарується в космос Тому зараз Марс безлюдний і безводний світ. Швидше за все на Землі все сталося б по-іншому, але точно на ній залишилося б набагато менше води, ніж є зараз. Тобто вона була б більш пустельною, якби не відбулося перезавантаження магнітного поля" — каже Тардуно.

Але вчені поки що не знають, як саме відновлення магнітного поля вплинуло на різкий розвиток життя на Землі.

Читайте також: Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені розкрили рецепт за допомогою 1500-річних амфор

"Повну картину подій ми поки що не можемо надати, як все відбувалося на планеті півмільярда років тому. Ми будемо продовжувати наші дослідження й надалі. Але те, що поява твердого внутрішнього ядра та кембрійський вибух пов'язані між собою – це точно", — каже Тардуно.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Пращури людини з печер у ПАР жили на мільйон років раніше, ніж вважалося
Наука

Пращури людини з печер у ПАР жили на мільйон

Вік скам'янілостей давніх пращурів людини з південноафриканських печер Стеркфонтейн становить...

Учені
Наука

Учені "впіймали" незвичайний сигнал із космосу:

Астрономи виявили новий тип нейтронної зірки, яка не схожа на жодну з відомих подібних до неї зірок....

Нейросети помогли ученым «заглянуть» в недра Юпитера
Наука

Нейросети помогли ученым «заглянуть» в недра

Физики из Федеральной политехнической школы Лозанны (Швейцария) установили, как может выглядеть...

Авторизация