Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені розкрили рецепт за допомогою 1500-річних амфор
01 июл, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 569 Переглядів

Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені розкрили рецепт за допомогою 1500-річних амфор

Вчені провели аналіз трьох давньоримських амфор, виявлених на морському дні біля узбережжя італійської комуни Сан-Феліче-Чірчео.

Дослідження показало, що стародавні римляни використовували місцевий виноград та водонепроникні глеки з імпортною смолою для виробництва червоного та білого вина, повідомляє Forbes.

Група вчених під керівництвом хіміка Луїзи Шассуан провели дослідження трьох стародавніх амфор, знайдених на морському дні біля узбережжя Італії. Цей регіон входить до складу адміністративної області Лаціо, головним містом якої є Рим.

Вчені провели вивчення залишків давніх рослин в амфорах, щоб дізнатися, як давні римляни робили вино. В межах дослідження вчені виявили пилок виноградної лози, залишки тканин рослин та інші хімічні маркери, які дозволили зробити висновок, що знайдені амфори використовувалися для виробництва вина.

Аналіз поверхні амфор навіть дозволив дізнатися, який тип виноградної лози використовували римляни для створення напою. Результати дослідження показали, що під час виробництва вина в цих амфорах древні римляни використовували місцевий виноград, а хімічний аналіз показав, що жителі древньої Італії виготовляли червоне і біле вино.

Також вчені з'ясували, що для створення водонепроникних амфор древні римляни використовували смолу, імпортовану з інших регіонів. Про цей вид торгівлі у цьому регіоні до цього вчені не знали. Вчені вважають, що їхній метод аналізу древніх амфор набагато дешевший, ніж решта методів, і його можна використовувати для подальших таких досліджень.



Історики вважають, що найпопулярнішими напоями древніх римлян були вода і вино. Щодо останнього, то технологію виробництва вина римляни запозичили у стародавніх греків.

Читайте також: Пращури людини з печер у ПАР жили на мільйон років раніше, ніж вважалося

Вино перевозили як у амфорах, так і в дерев'яних бочках. І як свідчать джерела, в епоху Стародавнього Риму, як і зараз, особливо цінувалося старе, витримане вино.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Учені дізналися про долю загиблих солдатів у битві при Ватерлоо
Наука

Учені дізналися про долю загиблих солдатів у

Битва при Ватерлоо — одна з найкривавіших битв в історії, але напрочуд дуже мало людських решток...

Кохання з першого погляду існує: вчені розповіли, скільки потрібно на це часу
Наука

Кохання з першого погляду існує: вчені розповіли,

Ізраїльські вчені проаналізували те, як змінюються фізіологічні процеси та рухи людей під час...

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії чорної дири
Наука

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії

Учені знайшли підтвердження того, що після злиття чорні діри отримують такий сильний поштовх, який...

Авторизация