Вчені з NASA зважили Гренландію — найбільший острів на Землі
22 сен, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 210 Переглядів

Вчені з NASA зважили Гренландію — найбільший острів на Землі

У ході місії під назвою "Океан Гренландії, що тане" (OMG) вчені з NASA знайшли спосіб не тільки зважити Гренландію, але й дізнатися, з якою швидкістю й де саме вона втрачає лід, пише Forbes.

Для цього вчені використовували дані, отримані з двох супутників, які, як Том і Джеррі, ганяються один за одним. NASA використала дані зібрані супутниками за останні 10 років і змогла порівняти масу Гренландії з тією, що була в 2002 році, й зараз — тепер ми знаємо, скільки ваги втратив острів через танення льоду.

За словами кліматолога з Лаюораторії реактивного руху NASA Джоша Вілліса, його команда спостерігає за тим, як супутники Grace і його приймач Follow-On віддаляються один від одного, а потім знову зближуються.

Вчені вимірюють відстань між ними. Щоразу, коли супутник проходить над чимось великим, гравітація змушує його трохи прискорюватися, за ним слідує другий супутник, який його наздоганяє. Вимір відстані між двома супутниками дозволяє вченим зважувати різні частини Землі, наприклад Гренландію.

Зіставивши дані за останнє десятиліття, вчені дійшли висновку, що острів втратив п'ять трильйонів тонн ваги через танення льоду.

Однак це не все, що вдалося дізнатися вченим. Вони також змогли встановити, де саме Гренландія втрачає лід. Виявилося, що танення відбувається на краях гренландського крижаного щита, де він стикається з океаном, що нагрівається. Вчені вважають, що так їм удалося підтвердити гіпотезу про те, що танення льоду відбувається з країв.

Ученим із NASA також вдалося зафіксувати зростання швидкості підвищення рівня моря. Для цього дослідники використовували дані, отримані з іншої місії під назвою "Посейдон".



Місія тривала три десятиліття, і її умовно можна поділити на три рівні етапи. Вчені встановили, що перші 10 років рівень моря піднімався приблизно зі швидкістю 2 мм на рік, наступні 10 років — 2,5 мм на рік, а останнє десятиліття швидкість підйому рівня води досягла 4 або 4,5 мм на рік.

Читайте також: У Китаї вперше клонували арктичну вовчицю

За словами Джоша Вілліса, з кожним роком ми спостерігаємо, як рівень моря піднімається все швидше й швидше, і це небезпечна тенденція. Наприклад, якщо Гренландія втратить весь льодовий щит, рівень води в океані підніметься майже на 8 метрів. скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Вчені показали обличчя жінки кам'яного віку
Наука

Вчені показали обличчя жінки кам'яного віку

У Малайзії у 2017 році було знайдено "пенангську жінку", яка померла у віці приблизно 40 років...

На Землі зафіксовано геомагнітну бурю
Наука

На Землі зафіксовано геомагнітну бурю

Внаслідок спалаху на Сонці на Землі зафіксовано появу геомагнітної бурі класу G2....

До Землі наближається 88-метровий астероїд
Наука

До Землі наближається 88-метровий астероїд

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) заявило, що повз Землю у...

Авторизация