Вчені знайшли поселення мая, загублене у джунглях
23 дек, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 122 Переглядів

Вчені знайшли поселення мая, загублене у джунглях

Дослідження провели археологи з Університету Айдахо в Покателло за допомогою технології отримання та обробки інформації про віддалені об'єкти, використовуючи активні оптичні системи (LiDAR) — метод дистанційного зондування з використанням світла у вигляді імпульсного лазера для вимірювання дальності (змінних відстаней) до Землі, пише HeritageDaily.

Різницю в часі відбиття лазера вимірюванні довжини хвиль можна використати для складання тривимірної цифрової мапи ландшафту, усунувши затемнюючі перешкоди, які можуть приховувати основні археологічні об'єкти.

За допомогою цього вдалося виявило густу мережу з понад 700 археологічних об'єктів, включаючи міста, невеликі поселення, піраміди, водосховища, майданчики для гри в м'яч і 177 км надземних шляхів.

Більшість цих пам'яток датують приблизно 1000 р. до н. е. — 150 р. н. е. Це зі свого боку спростовує попередні уявлення про те, що цей регіон був малозаселеним в античні часи.

Читайте також: Вчені розшифрували давню граматичну головоломку

Взаємозв'язок між об'єктами, а також робоча сила, необхідна для зведення такого монументального будівництва на такому ранньому етапі розвитку мая, вказує на те, що низовина була домом для заможної, єдиної політичної системи мая і ранньої централізованої адміністративної структури або королівства.

Висновки дослідження опубліковані в журналі Cambridge Core: "Аналіз LiDAR продемонстрував наявність щільної концентрації нових і раніше невідомих сучасних об'єктів, масивних платформ і пірамід, включаючи тріадні групи, численні комплекси Е-груп, мережі дамб, майданчиків для гри в м'яч і водосховищ, які вимагали величезної кількості праці і ресурсів, акумульованих, ймовірно, централізованою організацією і адміністрацією.



Скелет стародавньої політичної та економічної структури як царства-держави середнього та пізнього докласичного періодів має привабливу присутність у карстовому басейні Калакмул".скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Дрони відкрили втрачене месопотамське місто на болотах
Наука / Відео

Дрони відкрили втрачене месопотамське місто на

На місці одного із найстаріших міських центрів за допомогою дистанційного зондування даних учені...

Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені розкрили рецепт за допомогою 1500-річних амфор
Наука

Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені

Вчені провели аналіз трьох давньоримських амфор, виявлених на морському дні біля узбережжя...

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії чорної дири
Наука

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії

Учені знайшли підтвердження того, що після злиття чорні діри отримують такий сильний поштовх, який...

Авторизация