Учені нарешті з'ясували, чи махає хвіст собакою
05 янв, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 113 Переглядів

Учені нарешті з'ясували, чи махає хвіст собакою

Потрібні були десятки років вивчення друзів наших менших, щоб нарешті розставити всі крапки на "і" — вчені з'ясували, чи махає хвіст собакою під час виконання акробатичних маневрів і для чого взагалі він потрібен тваринам, пише The Guardian.

Міжнародна компанія вирішила досконально вивчити призначення собачого хвоста після того, як низка досліджень показала, що безліч тварин, від ящірок до білок, використовують хвости для виконання низки разючих маневрів, наприклад, щоб вирівнятися в польоті.

Відомо, що коти активно використовують свої хвости під час виконання мисливських рухів у дикій природі, зокрема йдеться про виконання крутих поворотів, щоб не відставати від здобичі. Проте вчені також з'ясували, що коти не використовують хвости, щоб, наприклад, перевернутись чи приземлитися на лапи.

Однак у вчених залишалися питання щодо собак і використання ними хвоста. Тому вони вирішили зосередитися на вивченні того, для чого собаки використовують хвости — чи це "махальний засіб зв'язку", чи спосіб відігнати від себе мух.

Для нового дослідження доктор Ардіан Юсуфі, який спеціалізується на вивченні пересування тварин в Інституті інтелектуальних систем імені Макса Планка в Штутгарті, з колегами спорудили математичну модель, яка дозволила дослідникам перевірити, що відбувається, коли собаки повертають тулуб, рухають ногами або хвостами під час стрибка.

Провівши низку експериментів, вчені дійшли висновку, що насправді хвости не махають собаками — тобто хвости ніяк не впливають на траєкторію руху тварин під час їх стрибків.

Учені вважають, що хвости відіграють у собак меншу роль у пересуванні, ніж в інших тварин — моделювання показує, що переміщення хвоста в середині стрибка змінило траєкторію польоту тварини всього на градус, що є несуттєвим.



Водночас учені з'ясували, що собаки використовують свої хвости для інших цілей — наприклад, спілкування чи боротьба з надокучливими комахами. Дослідники з'ясували, що за допомогою хвоста собаки здатні передати цілу палітру почуттів — від домінування до дружелюбності, страху чи умиротворення. Наприклад, високо піднятий хвіст свідчить про впевненість і готовність до гри, жорсткий хвіст свідчить про занепокоєння і напруженість, а підібганий хвіст говорить про страх.

Читайте також: Вчені на 3D-принтері змогли надрукувати тканину ока

За допомогою махання хвостом із боку в бік собаки, як правило, висловлюють дружелюбність.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Собаки здатні покращувати здоров'я своїх господарів
Наука

Собаки здатні покращувати здоров'я своїх

Вчені у новому дослідженні з'ясували, що собаки здатні покращувати здоров'я своїх господарів....

Учені з'ясували, що кількість випитого за тиждень вина закладена в нашій ДНК
Наука

Учені з'ясували, що кількість випитого за тиждень

У кожній нашій клітині тіла міститься майже 20 тисяч генів — вони є "схемою" всього, від кольору...

Вчені розповіли, чому кішки виляють хвостом
Наука

Вчені розповіли, чому кішки виляють хвостом

Кішки не можуть прямо сказати нам, що вони відчувають, але один зі способів зрозуміти настрій...

Авторизация