Древні страусині яйця знайшли біля вогнища кочівників
16 янв, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 109 Переглядів

Древні страусині яйця знайшли біля вогнища кочівників

Рештки восьми страусиних яєць, яким, за оцінками, щонайменше 4000 і щонайбільше 7500 років, розкопали навколо залишків стародавнього вогнища в Ізраїлі, повідомляють Express.

Рідкісні знахідки виявили під час розробки сільськогосподарських полів поблизу Беер-Мілки, в пустелі Негев — приблизно за 110 кілометрів на південний захід від Єрусалиму — археологами з Управління старожитностей Ізраїлю. Страуси колись були поширені в цій місцевості, починаючи з раннього доісторичного періоду, але зникли до кінця 19 століття.

Про це повідомила керівниця розкопками Лорен Девіс: "Ми знайшли табір, який простягається на понад 500 квадратних кілометрів. Його використовували кочівники пустелі з доісторичних часів".

Вона продовжує: "На цьому місці ми знайшли обпалене каміння, крем'яні та кам'яні знаряддя праці, а також глиняні черепки — але справді особливою знахідкою є ця колекція страусиних яєць. Хоча кочівники не будували тут постійних споруд, знахідки дозволяють нам відчути їхню присутність у пустелі.

Ці місця стоянок швидко засипалися дюнами і були знову відкриті рухом піску протягом сотень тисяч років. Цей факт пояснює виняткову збереженість яєць, що дозволяє нам зазирнути в життя кочівників, які колись тут жили".

Археолог доктор Амір Горзальчані, який також працює в Управлінні старожитностей Ізраїлю повідомив: "Ми знаходимо страусині яйця в археологічних розкопках в поховальних контекстах, а також як предмети розкоші й посуд для води".

Звичайно, їх використовували як джерело їжі — одне страусине яйце має поживну цінність, як близько 25 звичайних курячих яєць!

"Іноді є навіть докази того, що страусині яйця прикрашали і розписували, що свідчить про їх використання як декоративних виробів".



Також, науковці розповіли, що попри часті знахідки страусиних яєць під час розкопок, кісток тварин знайшли. На їхню думку, це свідчить про те, що "в стародавньому світі люди уникали вбивств страусів і задовольнялися збором їхніх яєць".

Одне з яєць знайшли безпосередньо у вогнищі, що посилює розуміння того, що їх тут використовували в їжу. Страусині яйця роздавилися, але добре збереглися, попри те, що їх знайшли у поверхневому шарі.

Девіс додала, що подальший аналіз об'єкта та яєць, можливо, зможе надати додаткову інформацію — зокрема допоможе точніше визначити вік. Вона сказала: "Після розкопок ми реконструюватимемо яйця, як пазл! Ціле яйце може розповісти нам про вид і для чого саме його використовували".

Читайте також: Розгадана таємниця гігантських хвиль-убивць, які загрожують навіть великим кораблям

На її думку, кожна шкарлупа — на вагу золота: "Я з нетерпінням чекаю на дослідження в лабораторіях — найкраще ще попереду".скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

В Ізраїлі археологи знайшли 2000-річну гробницю із останками повитухи
Наука

В Ізраїлі археологи знайшли 2000-річну гробницю

Ізраїльські археологи проводили розкопки в печері віком дві тисячі років і знайшли гробницю, де,...

У Шотландії знайшли найбільший за 200 років скарб
Наука

У Шотландії знайшли найбільший за 200 років скарб

У Шотландії, де король Чарльз III зустрівся з українськими біженцями, місцеві жителі за допомогою...

В Угорщині археологи виявили скарби бронзового віку, яким понад 3000 років
Наука

В Угорщині археологи виявили скарби бронзового

Вченим просто пощастило виявити набір стародавніх дорогоцінних артефактів під час розкопок, які...

Авторизация