Маорі прибули до Антарктиди щонайменше за 1000 років до європейців
05 фев, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 117 Переглядів

Маорі прибули до Антарктиди щонайменше за 1000 років до європейців

Антарктиду не просто називають "королевою холоду". Це найхолодніший "безлюдний континент", справжній край Землі.

Окрім того, це єдиний континент, процес відкриття та дослідження якого детально задокументовано. Однак і тут не все так однозначно.

Дослідження новозеландських вчених свідчать про те, що корінні жителі материкової частини Нової Зеландії — маорі — мають значно довшу історію з найпівденнішим континентом Землі, пише ScienceAlert.

Дослідницька група на чолі з біологинею-природоохоронцем Прісциллою Вехі з Manaaki Whenua Landcare Research вивчила усні історії, а також "сіру літературу" — тобто дослідження, звіти, технічні документи та інші матеріали, опубліковані організаціями, що не входять до загальних академічних або комерційних видавничих каналів.

За словами вченої, зв'язок з Антарктидою та її водами існував з часів перших традиційних плавань, а пізніше — через участь у плаваннях і дослідженнях під проводом європейців, сучасні наукові дослідження, рибальство тощо протягом століть.

Спочатку дослідники виділяють південну подорож полінезійського вождя Ху-те-Рангіора та його команди на початку 7-го століття. Ймовірно, це і зробило їх першими людьми, які побачили антарктичні води, за тисячу років до російської експедиції й навіть задовго до запланованої міграції полінезійських поселенців до Нової Зеландії.

"У деяких переказах Ху-те-Рангіора та його команда продовжили рух на південь. Далеко на південь. Через це вони, мабуть, були першими людьми, які побачили антарктичні води і сам континент", — йдеться у дослідженні.

Що цікаво, маорі розповідають ці історії з покоління в покоління уже протягом багатьох століть, однак академічній літературі ще належить пройти довгий шлях, щоб наздогнати це багатство знань.

Але подорож Ху-те-Рангіора, безумовно, не була останньою подорожжю маорі та їхніх предків до Антарктиди.

Те Ату — чоловік з племені нгапухі — називають першим маорі та першим новозеландцем, який побачив узбережжя Антарктиди у 1840 році у складі дослідницької експедиції Сполучених Штатів.

Маорі також були частиною "Героїчної епохи дослідження Антарктики" наприкінці 19-го та на початку 20-го століття, допомагаючи європейським дослідникам у медицині, будівництві, науковій експертизі тощо під час подорожей до Антарктиди. Вони й сьогодні допомагають вивчати найпівденніший континент, однак це рідко визнається або висвітлюється.



Окрім цього, маорі й надалі продовжують брати участь в антарктичних наукових програмах Нової Зеландії, проводячи дослідження з різних питань — від наслідків зміни клімату до екології популяції пінгвінів.

Читайте також: Вчені розповіли, який продукт може зробити ранкову каву кориснішою

За словами вчених, збільшення кількості антарктичних вчених-маорі та врахування їхніх поглядів додасть глибини дослідницьким програмам Нової Зеландії і, зрештою, захисту та управлінню Антарктикою.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Втрата кисню задушить більшу частину життя на Землі
Наука

Втрата кисню задушить більшу частину життя на

Сьогодні на нашій багатій на кисень планеті процвітає життя, але так, на жаль, було не завжди, і...

Стало відомо, як вагітність впливає на мозок
Наука

Стало відомо, як вагітність впливає на мозок

Вагітність у жінок призводить до вражаючих змін у мозку....

Вчені назвали місце, де вперше з'явився COVID-19
Наука

Вчені назвали місце, де вперше з'явився COVID-19

Першим епіцентром пандемії COVID-19 став ринок морепродуктів Хуанань в Ухані (Китай)....

Авторизация