Вчені попереджають, що на планету обрушаться хвилі тепла та катаклізми
13 апр, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 405 Переглядів

Вчені попереджають, що на планету обрушаться хвилі тепла та катаклізми

Останні десятиліття вчені всіма силами намагаються знайти спосіб стримати глобальне потепління планети, проте спроби, на жаль, поки що не мали успіху.

Тепер дослідники виявили, що поверхня світового океану, схоже, досягла своєї пікової позначки за всю історію супутникових спостережень, пише The Guardian.



Дані національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) свідчать про те, що середня температура на поверхні океану з початку квітня становить 21,1°C, що на 0,1°C вище за попередній температурний рекорд, який був встановлений у 2016 році.

За словами кліматолога з Університету Нового Південного Уельсу, поточна траєкторія потепління світового океану виглядає так, ніби "вона зашкалює та б'є попередні рекорди". Дослідники зазначають, що наслідки могли бути ще серйознішими, проте три роки Ла-Нінья у тропічній частині Тихого океану, на щастя, допомогли пом'якшити наслідки зростання викидів парникових газів, а також трохи знизили температуру.

Водночас вчені побоюються, що надалі ситуація може погіршитися. Дані кліматичної моделі свідчать про те, що тепло підіймається до поверхні океану, що вказує на потенційну модель Ель-Ніньйо в тропічній частині моря вже до кінця поточного року. Якщо це станеться, кількість хвиль тепла суттєво зросте, а ми зіткнемося з низкою екстремальних погодних умов, що призведе до подальших глобальних рекордів тепла.

За словами старшого наукового співробітника NOAA, доктора Майка Макфадена, сьогодні дослідники бачать, що періоди Ла-Нінья, які охолоджують, добігли кінця і їм на зміну досить скоро прийдуть періоди Ель-Ніньйо, які мають протилежний ефект. Все це є сигналом про зміну клімату і сьогодні, як ніколи, він звучить "виразно та голосно".

Читайте також: Гінеколог назвала вік, до якого краще вагітніти

Зазначимо, що дані вчених ґрунтуються на супутникових спостереженнях, однак вони також підтверджуються вимірами, зробленими на кораблях та буях по всьому океану, у тому числі й у полярних регіонах. Дослідники також зазначають, що понад 90% додаткового тепла спричинені додаванням парникових газів, внаслідок спалювання викопного палива та вирубування лісів, які поглинає океан.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Обвалення крижаного щита на обох полюсах почнеться раніше, ніж очікувалося
Наука

Обвалення крижаного щита на обох полюсах

Останні кілька десятиліть вчені відчайдушно намагаються знайти спосіб стримати глобальне потепління...

Вчені назвали наслідки виверження вулкана Тонга
Наука

Вчені назвали наслідки виверження вулкана Тонга

Виверження підводного вулкана Тонга виявилося одним із найпотужніших за останні десятиліття на...

Льодовик Судного дня тримається на волосині і тане вдвічі швидше
Наука

Льодовик Судного дня тримається на волосині і

Група вчених із Великобританії, США та Швеції виявили, що льодовик Твейтса, розміром із Флориду...

Авторизация