У Байдена зробили важливу заяву щодо винищувачів для України
21 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 160 Переглядів

У Байдена зробили важливу заяву щодо винищувачів для України

США підтвердили участь у "коаліції винищувачів". Американський президент Джо Байден заявив своїм колегам із G7, що країна підтримуватиме спільні зусилля з навчання українських пілотів винищувачам четвертого покоління, включно з F-16.

Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу 20 травня, передає пресслужба Білого дому.



Тільки вчора, як ви всі знаєте, президент Байден повідомив своїм колегам із G7, що Сполучені Штати підтримуватимуть спільні зусилля з навчання українських пілотів винищувачам четвертого покоління, включно з F-16", - зазначив він.

Як нагадав Салліван, за останні кілька місяців Штати, їхні союзники та партнери зосередилися на наданні Україні систем, зброї та навчання, які треба для проведення ефективного контрнаступу навесні та влітку цьогоріч.

"Ми виконали те, що обіцяли. Тепер ми перейшли до обговорення питання про вдосконалення українських військово-повітряних сил як частини нашого довгострокового зобов'язання щодо самооборони України", - уточнив він.

Радник американського президента з національної безпеки заявив, що у наступні місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості ЗСУ отримає сучасні F-16.

"У міру того, як найближчими місяцями відбуватиметься навчання (українських льотчиків - "Апостроф"), ми працюватимемо з нашими союзниками, щоб визначити, коли буде поставлено літаки, хто їх поставить і скільки", - наголосив Салліван.

Він зазначив, що підхід до забезпечення України зброєю, матеріалами, навчанням на кожному етапі відповідав потребам Збройних Сил України.

"На першому етапі, коли російські війська наступали на Київ, ключовими засобами, які їм потрібні були "Стінгери" та "Джавеліни". Ми їх надали. На другому етапі, коли це була наземна битва на Донбасі — потрібна була артилерія та боєприпаси. У міру того як боротьба розгорталася, можливості, які ми надали Україні, розвивалися", - сказав радник Байдена.

За його словами, наразі Вашингтон доклав величезних зусиль, аби дати гарантію, що Україна матиме все, що потрібно для літнього контрнаступу.

"Це було все, починаючи від танків і закінчуючи бойовими машинами Bradley і HIMARS та артилерійськими боєприпасами. F-16 не є частиною цього арсеналу. І президент зазначав, що для цілей цього контрнаступу можливості F-16, порівняно з усім іншим, не були на першому місці в списку", - зазначив Салліван.

Крім того, він зауважив, що Штати наполягатимуть, щоб ЗСУ не використовували F-16 для ударів по російській території.

Читайте також: В США назвали умови вступу України до НАТО

"Військова допомога Україні базується на тому, що Сполучені Штати не дозволяють і не підтримують напади на територію Росії. Це також стосуватиметься підтримки надання F-16 будь-якою стороною. І українці постійно заявляли, що готові виконати ці вимоги. І ми бачили, як вони дотримувалися обіцянки", - уточнив Салліван.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: apostrophe.ua

Легендарний американський пілот F-16 зголосився захищати Україну
В світі

Легендарний американський пілот F-16 зголосився

Американський пілот і ветеран кількох воєн Ден Гемптон заявив, що готовий воювати в Україні, якщо...

У Пентагоні візьмуться за навчання українських військових
В світі

У Пентагоні візьмуться за навчання українських

Америка розширить програму військового навчання для українських захисників впродовж зими -...

Байден має намір пред'явити Росії звинувачення
В світі

Байден має намір пред'явити Росії звинувачення

Президент Сполучених Штатів Джо Байден під час свого виступу в ООН має намір заявити, що війна...

Авторизация