Вчений описав наслідки у разі аварії на Запорізькій АЕС
09 авг, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 179 Переглядів

Вчений описав наслідки у разі аварії на Запорізькій АЕС

Країна-агресор Росія взяла в "заручники" найбільшу в Європі АЕС - Запорізьку, щоб займатися ядерним тероризмом, розміщуючи в енергоблоках військову техніку та погрожуючи знеструмити атомну елекростанцію.

Про те, що станеться у разі аварії на Запорізькій АЕС, розповів завідувач відділу математичного моделювання довкілля в Інституті проблем математичних машин та систем НАН України Іван Ковалець.

За інформацією від Енергоатома, є загроза знеструмлення енергоблоку ЗАЕС, після чого вийдуть з ладу системи охолодження - як наслідок, аварія на АЕС, від якої постраждає багато людей, країн, земель і вод.

"Є оприлюднені розрахунки викидів, здійснені ДНТЦ ЯРБ для одного з таких сценаріїв.

Цей сценарій передбачає грамотні дії персоналу під час аварії для мінімізації наслідків. Тобто це не "апокаліптичний" сценарій, але це дуже важка аварія максимальної категорії 7 за шкалою ІNES. Коли оцінки обсягів викидів зроблено, все залежить від метеорологічних умов, і ми моделюємо атмосферне розповсюдження.

Метеорологічні умови щодня змінюються. У даному випадку підібрані такі метеорологічні умови (27.06.2022 р), коли окрім суходолу відбувається забруднення Чорного моря, оскільки над ЧМ в цей час проходить циклон, а ЗАЕС знаходиться у його північно-східній частині.

Відповідно на великій території відбувається вимивання хмари опадами, що приводить до значного забруднення поверхні Землі", - пояснив один із можливих сценаріїв Ковалець.

На візуалізаціях видно, що радіоактивне забруднення зачепить не лише Україну, а й Чорне море, Молдову, Румунію, Болгарію й навіть Туреччину. Водночас при інших погодних умовах можуть постраждати ще деякі території, зокрема, радіоактивні випари вітром перенесе на схід.

У будь-якому разі масштаб імовірних наслідків після аварії на ЗАЕС: на відстані 350 км від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2, тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження.



"Скажімо, якщо зараз біля Полтави лежить 4000 Бк/м2 цезію 137, який залишився після Чорнобиля, то в найгіршому сценарії там може з'явитись 100000 Бк/м2, тобто як на околицях Зони відчуження.

Читайте також: Киян поставлять на лічильник: як не переплачувати за споживання гарячої води

Це оцінка "на пальцях": на прикладеній картинці є 100000 Бк/м2 на відстані 350 км від ЗАЕС. Полтава до ЗАЕС ближче. Аналогічний метеорологічний сценарій так, щоб долітало до Полтави, а там вимивалось дощем можливий", - навів приклад Ковалець.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: apostrophe.ua

HIMARS дістали до Кирилівки
В УкраЇні

HIMARS дістали до Кирилівки

На території тимчасово окупованої Кирилівки у Запорізькій області, куди російські окупанти звозили...

Є три сценарії: генерал розповів, як можуть розвиватися події у війні з Росією
В УкраЇні

Є три сценарії: генерал розповів, як можуть

Триває повномасштабна російсько-українська війна, за час якої країна-агресор Росія кілька раз...

ЗСУ знищили стратегічний міст у тилу ворога
В УкраЇні

ЗСУ знищили стратегічний міст у тилу ворога

Збройні Сили України підірвали залізничний міст у Запорізькій області, через який російські...

Авторизация