Деяким українцям готують
05 янв, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 106 Переглядів

Деяким українцям готують "сюрприз" на роботі

В Україні хочуть заохочувати працівників, які працюють уночі – їм пропонують збільшити відпустки та скоротити тривалість змін.

Відповідні ініціативи запропоновано законопроектом №8309, зареєстрованим у парламенті 27 грудня.

Наголошується, що відпустку хочуть збільшити до 28 днів на рік, а також планується забезпечення можливості регулярного проходження медоглядів та підвищення гарантованого розміру зарплат.

Так, насамперед пропонується доповнити Кодекс законів про працю (КЗпП) визначеннями "нічний час" та "нічний працівник". За законопроектом нічний час триває з 22 години вечора до 7 години ранку, а нічним працівником вважається той, хто працює у зазначений час не менше трьох годин. У документі зазначається, що робочий час нічних працівників не повинен перевищувати 7 годин на добу. Крім того, депутати пропонують забезпечити нічних працівників безкоштовним медоглядом під час працевлаштування, а потім раз на півроку.



Відповідно до чинної ст. 108 КЗпП, і зараз "робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодою та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи вночі". Депутати запропонували підвищити нижній рівень оплати праці до "30% від тарифної ставки (окладу), посадового окладу (заробітної плати)".

Читайте також: Стало відомо, коли проіндексують пенсії

У записці пояснення до проекту закону також пояснюється необхідність його прийняття зобов'язаннями України, взятими в рамках Асоціації з ЄС. Так, Україна має привести вітчизняне законодавство до положень директиви №2003/88/ЄС щодо окремих аспектів організації робочого часу. Зокрема, в ній є поняття "нічний працівник", зазначено в записці пояснення.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: apostrophe.ua

Українцям готують приємний сюрприз із пенсіями
В УкраЇні

Українцям готують приємний сюрприз із пенсіями

У Верховній Раді України працюють над законопроектом, який дасть можливість пенсіонерам, які...

Депутати пропонують мораторій на стягнення боргів за комуналку під час війни
В УкраЇні

Депутати пропонують мораторій на стягнення боргів

У Верховній раді зареєстрований законопроект про мораторій на примусове стягнення боргів за...

Як відпустка за власний рахунок впливає на трудовий стаж працівників
В УкраЇні

Як відпустка за власний рахунок впливає на

Одним з інструментів збереження робочого місця працівнику є надання йому відпустки, на що звертають...

Авторизация