Україна отримає передові радари ieMHR
16 мар, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 137 Переглядів

Україна отримає передові радари ieMHR

Литва передасть Україні 16 тактичних радарів RADA ieMHR, які виявляють навіть найменші об'єкти.

Литовці не розкрили їхні назви, проте видання "Мілітарний" дізналося про модель на кадрах, опублікованих у ЗМІ.



Волонтерська організація Blue Yellow у межах акції під назвою Radarom, присвяченій річниці повномасштабної війни, зібрала 14 млн євро для допомоги Україні. Спочатку волонтери збиралися купити 14 радарів ізраїльського виробництва, але пожертвувань вистачить на купівлю 16-ти.

"Змогли домовитися, що отримаємо чотири РЛС спеціального призначення, вони трохи різні. Принцип той самий, але використовуватимуться вони для різних цілей", — заявив засновник організації Йонас Оманаса.

Він додав, що йдеться про постачання найсучасніших комплексів, які можуть помічати навіть "кулі снайпера". Виробник із Ізраїлю має виготовити обладнання протягом кількох місяців, після чого їх відправлять у Литву, а вже звідти — в Україну.

"Дуже важливо наголосити, що раніше Ізраїль нікому не продавав такі технології, але ми розповіли про Україну та змогли домовитися про постачання через Литву, і все йде", — прокоментував Оманас.

Литовці не розкрили назву радара, проте один із них уже засвітився у ЗМІ. Видання "Мілітарний" дізналося в ньому IEMHR (Improved & Enhanced Multi-Mission Hemispheric Radar) від ізраїльської компанії RADA Electronic Industries. Це тривимірний радарний комплекс, призначений для виявлення малопомітних цілей (площа радіолокаційного відображення до 0,005 м²) з оглядом на 360 градусів та повним охопленням усієї верхньої півсфери в радіусі до 100 км залежно від розміру загрози. Наприклад, найменші БПЛА він помічає на відстані 10 км, людину — 20 км, ракети — 14 км, винищувач — 65 км.

Оператор отримує інформацію про місцезнаходження та висоту об'єктів у межах невидимого бані. Крім того, ieMHR виявляє артилерійські системи, що стріляють на відстані до 12 км, і показує напрямок польоту снарядів, тому ЗСУ зможуть його застосовувати у контрбатарейній боротьбі.

Характеристики ieMHR

Діаметр: 79 см
Маса: 58 кг
Вхідна потужність: 28 В
Середня споживана потужність: 790 Вт
Інтерфейси: Ethernet, дискретне введення/виведення
Робоча Температура: від -40 ° С до +55 ° С

Тим часом, у понеділок, 13 березня, 14 українських військових уже приїхали до міста Каунас для навчання під керівництвом закордонних інструкторів, курс займе лише чотири дні: два для теоретичних занять, і ще два для практики. Підготовку у Литві пройдуть й інші військовослужбовці, проте їх точну кількість тримають у таємниці. Для підготовки литовці вже отримали один із радарів.

"Швидке навчання персоналу — одна з переваг даного обладнання. Після навчань українські військові повернуться додому, де радари попереджатимуть мешканців та рятуватимуть життя та зберігатимуть критичну інфраструктуру", — написала прес-служба Збройних сил Литви.

Читайте також: Стало відомо, чи законна видача повісток на вулиці та в громадських місцях

Посол України в Литві Петрос Бешта зазначив, що захист неба є однією із ключових проблем для України під час війни. Українцям не вистачає радарів для оборони як військових об'єктів, так і цивільної інфраструктури, 90% російських ракет атакують енергетичні об'єкти.


скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

В Україні хочуть побудувати завод з виробництва танків Panther
В УкраЇні

В Україні хочуть побудувати завод з виробництва

У річницю війни, 24 лютого, в Україну приїхали перші німецькі танки Leopard 2, а німецький...

Україна отримає 2500 побутових генераторів від ОАЕ
В УкраЇні

Україна отримає 2500 побутових генераторів від ОАЕ

Україна отримає 2500 побутових генераторів від Об’єднаних Арабських Еміратів....

Як в Україні отримати пенсію одразу за кілька місяців
В УкраЇні

Як в Україні отримати пенсію одразу за кілька

В Україні до кінця року ще двічі підвищать пенсії, а в деяких випадках пенсіонери можуть отримати...

Авторизация