Мобілізація студентів: хто з чоловіків має право на відстрочку, а кого призовуть до ЗСУ
23 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 493 Переглядів

Мобілізація студентів: хто з чоловіків має право на відстрочку, а кого призовуть до ЗСУ

Конституція України гарантує право на освіту.

Під час воєнного стану його можна обмежити, але це буде складний крок, який не оцінить суспільство, вважає адвокат з об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак.

Право чоловіків на освіту, за його словами, ніхто не скасовував. Однак деякі відверто зловживають цим правом, тоді треба втручання держави, сказав фахівець.



Українські студенти та учні коледжів по закону мають право на відстрочку від мобілізації. Головна умова відстрочки — вчитися на денній чи дуальній формі навчання. На заочників відстрочка не поширюється.

Болонська система освіти передбачає, що студент, який закінчив бакалаврат і бажає навчатися в магістратурі, отримує статус абітурієнта і позбавляється права на відстрочку. Цей період у законі називається проміжний час, зазначив адвокат.

Чоловіки, які вступають до аспірантури або докторантури, у період між отриманням диплома магістра та вступом позбавляються права на відстрочку від армії та знову отримують його при зарахуванні до ВНЗ.

Юрчак каже, що на практиці мобілізовані студенти заперечували накази про мобілізацію у судах. Але факт навчання на денній чи дуальній формі — не підстава для звільнення з військової служби за призовом під час мобілізації та воєнного стану, тому суди масово відмовляли у задоволенні таких позовів.

"Особа, яка набула статус студента після мобілізації до лав Сил оборони, позбавлена права на звільнення зі служби. Наявність права на відстрочку від мобілізації не означає імунітет для отримання повістки", — пояснив він.

Читайте також: Вночі ворог атакував Україну «шахедами», усі збила ППО

Після отримання повістки студент має прийти у військкомат для уточнення та перевірки документів. Йому треба подати довідку про зарахування до ВНЗ та написати заяву про надання відстрочки від призову. А військкоми роблять позначку у військово-обліковому документі.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Стало відомо, чи можуть в Україні мобілізувати учнів університетів і коледжів
В УкраЇні

Стало відомо, чи можуть в Україні мобілізувати

Українці, які навчаються у коледжах, вищих навчальних закладах на денній формі навчання (на...

Виїзд чоловіків за кордон: чому багатодітних батьків, студентів та опікунів можуть не пропустити
В УкраЇні

Виїзд чоловіків за кордон: чому багатодітних

Під час воєнного стану в Україні виїзд за кордон чоловікам 18−60 років заборонений, за...

Студентів та викладачів ПТУ звільнили від мобілізації
В УкраЇні

Студентів та викладачів ПТУ звільнили від

14 квітня Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону про мобілізацію....

Авторизация