Куркума небезпечна для печінки
20 ноя, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 593 Переглядів

Куркума небезпечна для печінки

Куркума – смачна спеція, яка використовується в багатьох видах каррі, супах, чилі, м’ясних стравах і навіть у модному латті із золотим молоком.

Вона використовувалася протягом тисяч років у таких місцях, як Індія, Західна Африка та Ямайка, а також є основним продуктом багатьох практик китайської медицини для лікування запалень, здоров’я крові та багато іншого.

У той час як різні культури століттями знаходили способи отримати користь цієї спеції для здоров’я, куркума увійшла в західну практику відносно недавно. І хоча FDA визнало куркуму та добавки з куркумою «загалом безпечними», у недавньому звіті стверджується, що ця спеція може надавати потенційно шкідливий вплив на здоров’я печінки.

Крім кулінарії, куркума традиційно використовувалася в оздоровчому контексті як засіб для боротьби із запаленням і, як вважають, має антиоксидантні властивості, звідси і популярність добавок з куркумою. Але окрім набридливого досвіду з жовтими плямами на руках, донедавна не було багато розмов про якісь негативні побічні ефекти вживання куркуми.

У публікації, опублікованій Американським журналом медицини , дослідники оцінили кореляцію між споживанням куркуми та потенційним ушкодженням печінки у тих, хто був включений до Американської мережі лікарсько-індукованих ушкоджень печінки (DILIN).

Згідно з дослідженням, вчені виявили загалом 16 випадків уражень печінки, пов’язаних із куркумою, серед учасників програми DILIN у період з 2011 по 2022 рік. Повідомляється, що ступінь цих травм варіювався від більш середнього до тяжкого, що призвело до п’яти госпіталізацій і навіть однієї смерті через гостре пошкодження печінки. Подальший хімічний аналіз підтвердив, що троє з цих пацієнтів також вживали куркуму у поєднанні з чорним перцем — інгредієнтом, який багато експертів рекомендують приймати разом із куркумою, оскільки він допомагає організму ефективніше його перетравлювати.

Хоча результати цього дослідження значні, невелика кількість повідомлень про печінку за цей 10-річний період передбачає, що, можливо, необхідні додаткові дослідження. Зрозуміло, що необхідно дослідити причини, через які куркума може бути каталізатором таких ускладнень для здоров’я.

Хоча результати цього дослідження можуть бути незначними, схильність куркуми до можливого пошкодження печінки не можна скидати з рахунків. Це не перше дослідження, яке пов’язує пошкодження печінки з вживанням куркуми. таким чином, варто взяти до уваги потенційні небезпеки.



У журналі International Medical Case Reports Journal у 2021 році було зареєстровано два окремі випадки у дорослих, які зазнали лікарської поразки печінки через вживання куркуми. Також у Тоскані було зареєстровано ще кілька випадків ураження печінки внаслідок вживання куркуми.

Ці повідомлення не обов’язково повинні викликати негайну стурбованість або тривогу, оскільки пошкодження печінки, безпосередньо пов’язане з вживанням куркуми, як і раніше, трапляється рідко.

Читайте також: Продукти, які здатні знизити стрес і тривожність

Однак, якщо ви або хтось із ваших знайомих часто готує з куркумою або регулярно приймає добавки з куркумою, можливо, варто проконсультуватися з лікарем або дієтологом, перш ніж додавати ще одну ложку в латті або каррі.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: newsyou.info

Названо користь волоських горіхів для здоров’я
Здоров'я та краса

Названо користь волоських горіхів для здоров’я

У людей, які ведуть сидячий спосіб життя, внаслідок порушення кровообігу виникає «старечий» синдром...

Від яких хвороб захищає кава
Здоров'я та краса

Від яких хвороб захищає кава

Думки щодо вживання кави різні - хтось вважає її наркотиком, а хтось жити не може без ранкової...

Куркума снижает риск старческого слабоумия и защищает от депрессий
Здоров'я та краса

Куркума снижает риск старческого слабоумия и

Куркума защищает человека от старческого слабоумия и укрепляет память, как показало исследование...

Авторизация