Великий адронний колайдер зробив відкриття за день після запуску
07 июл, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 184 Переглядів

Великий адронний колайдер зробив відкриття за день після запуску

Вчені на Великому адронному колайдері, який знаходиться у Швейцарії, змогли виявити новий спосіб об'єднання кварків.

Кварки — це елементарні частинки, які є фундаментальною складовою відомої нам матерії. З трьох кварків складаються протони та нейтрони, які зі свого боку є складовою ядра атомів. А з атомів складається вся матерія, тобто весь відомий нам Всесвіт.

Але кілька років тому вчені з ЦЕРН заявили про існування так званої "екзотичної" матерії. Суть у тому, що деякі зміни кварків мають свої відмінні від інших таких частинок особливості. На думку вчених, ця екзотична матерія складається із субатомних частинок, які поєднують 4 та 5 кварків. Ці частинки назвали тетракварки та пентакварки.

У результаті нового експерименту на Великому адронному колайдері, фізикам вдалося виявити один новий пентакварк і два нові тетракварки. Зараз кількість виявлених таких частинок вже дійшла до 21. Кожна з виявлених елементарних частинок унікальна, але найбільше вчених здивував спосіб їх об'єднання.

Новий пентакварк розпадається на такі частинки, на які не розпадеться жоден інший пентакварк. А два нових тетракварки мають однакову масу, і вчені вважають, що вони можуть бути першою відомою науці парою структур, які складають екзотичну матерію.

За словами вчених, тепер даних елементарних частинок достатньо для того, щоб їх правильно класифікувати та розставити по місцях у таблиці, яка буде схожа на періодичну таблицю хімічних елементів. Так, вчені зможуть створити теорію, яка зможе пояснити екзотичну матерію.

Здавалося б, у чому може бути важливість нового відкриття, що стосується нової форми взаємодії між кварками та дрібних відмінностей між ними. Але саме взаємодія між кварками створює так звану сильну взаємодію — одну з чотирьох фундаментальних сил природи у Всесвіті. За допомогою сильної взаємодії внутрішня частина атомів, так би мовити, утримується разом, і атоми не розпадаються. Якщо говорити глобально, то завдяки цьому весь наш Всесвіт і матерія, що його складає, має цілісну структуру.

"Дуже складно розрахувати правильно сильну взаємодію і ми не можемо точно передбачити, як групуватимуться екзотичні пентакварки та тетракварки. Але ми сподіваємося, що нові дані допоможуть нам розібратися з цим питанням і ми розробимо теорії, які пояснять їх існування", — каже Кріс Паркс із Манчестерського університету, Великобританія.

Після модернізації Великий адронний колайдер почав роботу 4 липня 2022 року, і вчені сподіваються зробити на ньому нові відкриття. Це стосується й елементарних частинок, які матимуть 6 пов'язаних між собою кварків.



За словами вчених, на відміну від виявлених нових тетракварків та пентакварків, які існують лише одну стотисячну мільярдну частку секунди, нові частки існуватимуть довше — одну стомільярдну частку секунди.

Читайте також: Знайдено позаземний тип кристалів

Звичайно, складно уявити цей проміжок часу, але всі ці частинки рухаються майже зі швидкістю світла і залишають після себе неймовірно короткий слід — завдовжки кілька міліметрів. Але ці дані дозволяють вченим робити нові відкриття.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело:

Ключову роль в еволюції життя на Землі зіграло ядро Землі
Наука

Ключову роль в еволюції життя на Землі зіграло

Вчені вважають, що утворення твердого внутрішнього ядра Землі 550 млн. років тому сприяло різкому...

Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені розкрили рецепт за допомогою 1500-річних амфор
Наука

Як робили вино у Стародавньому Римі: вчені

Вчені провели аналіз трьох давньоримських амфор, виявлених на морському дні біля узбережжя...

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії чорної дири
Наука

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії

Учені знайшли підтвердження того, що після злиття чорні діри отримують такий сильний поштовх, який...

Авторизация