Вчені назвали наслідки виверження вулкана Тонга
26 сен, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 203 Переглядів

Вчені назвали наслідки виверження вулкана Тонга

Виверження підводного вулкана Тонга виявилося одним із найпотужніших за останні десятиліття на Землі.

Воно почалося 13 січня 2022 року і досягло свого піку двома днями пізніше — вчені все ще вивчають наслідки цього катаклізму, пише Science Alert.

З моменту виверження минуло вже понад 8 місяців, проте вчені досі вивчають наслідки викидів в атмосферу тонн пари, попелу та вулканічних газів.

У процесі досліджень вченим вдалося з'ясувати, що внаслідок виверження вулкана Тонга в атмосферу було викинуто близько пів сотні тонн водяної пари. І це на додаток до величезної кількості попелу та вулканічних газів. За попередніми підрахунками, це збільшило кількість вологи у глобальній стратосфері приблизно на 5% — наслідки можуть бути обтяжливими.

Вчені дійшли висновку, що викид такої кількості додаткової вологи в стратосферу міг запустити цикл стратосферного охолодження та нагрівання поверхні — ці ефекти збереглися на понад 8 місяців і, найімовірніше, збережуться на найближчі наступні.

Дослідники з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) зазначають, що зазвичай великі виверження вулканів охолоджують планету за рахунок викиду діоксиду сірки у верхні шари атмосфери, що фільтрує сонячне випромінювання. Проте разом із діоксидом сірки Тонга відправила до стратосфери рекордну кількість води та пари.

Аналіз показує, що протягом доби після виверження "паровий шлейф" поширився в атмосферу на близько 30 км, що істотно впливає на нагрівання Землі. Водяна пара поглинає сонячне випромінювання, як і діоксид сірки, проте він також повертає його у вигляді тепла. Таким чином, десятки мільйонів тонн вологи Тонга, які нині дрейфують у стратосфері, по суті є гігантською грілкою, що нагріває планету.



Вчені вважають, що для розсіювання цього нагрівального ефекту потрібно ще кілька місяців, так як пара легша за інші вулканічні аерозолі і менше схильний до впливу гравітації.

Читайте також: У Китаї вперше клонували арктичну вовчицю

По суті, виверження вулкана Тонга викинуло в стратосферу близько 58 тисяч олімпійських басейнів вологи, які дрейфують у стратосфері і вже понад 8 місяців нагрівають Землю.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Вчені з NASA зважили Гренландію — найбільший острів на Землі
Наука / Відео

Вчені з NASA зважили Гренландію — найбільший

У ході місії під назвою "Океан Гренландії, що тане" (OMG) вчені з NASA знайшли спосіб не тільки...

Незабаром температура на більшій частині Землі стане непридатною для людини
Наука

Незабаром температура на більшій частині Землі

Останні десятиліття вчені постійно попереджають про необхідність зниження парникових газів і...

Знайдено позаземний тип кристалів
Наука

Знайдено позаземний тип кристалів

Незвичайні кристали потрапили на Землю разом із метеоритним пилом....

Авторизация