Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і раніше, контролює нас
31 окт, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 457 Переглядів

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і раніше, контролює нас

Дослідники виявили, що сучасні люди є носіями залишків давніх вірусів, які збереглися у нашому геномі послідовністю вірусної ДНК. І, як показує нове дослідження, вони, як і раніше, активні у здорових людей, пише Inverse.

Ейдан Берн із колегами з Університету Тафтса зосередилися на вивченні геному людини. У ході досліджень вони виявили, що ендогенні ретровіруси людини (HERV) становлять близько 8% людського геному. Ці віруси були залишені в результаті інфекцій, від яких страждали предки приматів мільйони років тому — передбачається, що вони змогли стати частиною геному людини через те, як вони розмножуються.

Дослідники виявили, що HERV діяли подібно до вірусу ВІЛ — вони вбудовували свій генетичний матеріал у геном господаря для реплікації. Однак зазвичай такий вірусний генетичний матеріал не передається з покоління в покоління, але деякі стародавні віруси все ж таки розвинули здатність інфікувати зародкові клітини, яйцеклітини та сперматозоїди — у результаті ці ретровіруси протягом мільйонів років впроваджувалися в геноми предків людини. Вчені припускають, що вони можуть впливати на нас і сьогодні.

У попередніх дослідженнях вчені виявили, що гени HERV демонструють довгу історію безлічі пандемій, яким піддавалися наші предки під час еволюції. Про це свідчить те, що вони також закріпилися в геномах шимпанзе, горил та інших приматів. Пізніше вчені виявили, що гени HERV активні у уражених тканинах, наприклад пухлинах. Однак довгий час залишалося загадкою, як вони поводяться у здоровій тканині.

У ході дослідження Берн із колегами зосередилися на дослідженні однієї групи HERV – HML-2. Вона є найостаннішою активною з усіх ендогенних ретровірусів людини і вимерла менше 5 мільйонів років тому. Вчені вивчили понад 14 тисяч донорських зразків тканин з усього світу та виявили близько 40 різних провірусів HML-2, які досі залишалися активними. Дослідники також виявили, що в кожному зразку тканини містився матеріал хоча б одного провірусу, який все ще здатний виробляти вірусні білки.



Виявлення тисячі фрагментів стародавніх вірусів у геномі людини, які все ще здатні залишатися активними і навіть виробляти білок, привернули увагу вченої спільноти. Дослідникам потрібно більше аналізів, проте вже зараз зрозуміло, що нові факти вплинуть на лікування пухлин, а також підходи до лікування інших захворювань.

Читайте також: Вчені навчилися вирощувати волосся у лабораторії

Також потрібно більше досліджень, щоб зрозуміти яку роль HERV грають у житті людини.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Знайдено небезпечний грибок, який змінює форму, щоб дістатися до мозку людини
Наука

Знайдено небезпечний грибок, який змінює форму,

Вчені давно досліджують вид дріжджоподібних грибів криптококів (Cryptococcus neoformans) і виявили...

Новий смертельний вірус
В світі / Наука

Новий смертельний вірус "Ланья" з Китаю ширіться

У Китаї ідентифікували новий потенційно смертельний вірус, який назвали LayV або "Ланья"....

Пращури людини з печер у ПАР жили на мільйон років раніше, ніж вважалося
Наука

Пращури людини з печер у ПАР жили на мільйон

Вік скам'янілостей давніх пращурів людини з південноафриканських печер Стеркфонтейн становить...

Авторизация