Вчені розшифрували таємний код римського імператора Карла V
04 дек, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 150 Переглядів

Вчені розшифрували таємний код римського імператора Карла V

У 1547 році імператор Священної Римської імперії написав листа, в якому розповів, що став мішенню італійського найманця.

Дослідникам знадобилося майже 500 років, щоб розсекретити листа імператора Священної Римської імперії Карла V, який був адресований послу Жану де Сен-Морісу. Частина була написана секретним кодом імператора. Про це повідомляє ArsTechnica.

Зазначається, що тристорінковий лист Карла V своєму послу було написано на тлі запеклої боротьби з протестантською релігією, що піднімається. Почувши про існування листа криптограф із лабораторії Лоріа Сесіль П'єро, змогла розшукати його за два роки. Він лежав у підвалі історичної бібліотеки в Нансі. П'єро відразу спробував розшифрувати закодовані частини листа, класифікуючи різні символи та вишукуючи підказки.

Завдання виявилося досить складним, оскільки близько 120 зашифрованих символів не мали простого уявлення у вигляді букв, тобто шифр полягав не в тому, що та чи інша буква просто замінювалася невідомою піктограмою.

Більшість їх представляли літери або комбінації літер, але деякі представляли цілі слова - наприклад, голка для позначення англійського короля Генріха VIII.

Голосні, які йшли після приголосних, замінювалися діакритичними знаками, крім літери "е" (найчастіше використовуваної літери), яку творці коду уникали використовувати у міру можливості. При цьому кілька символів, схоже, не виконували жодної функції.

Проте лист вдалося розсекретити. Відомо, що його було написано після смерті Генріха VIII кількома тижнями раніше до повстання в Німеччині протестантської групи під назвою Шмалькальдська ліга.

За словами П'єро, Карл V висловив бажання зберегти мир із Францією, щоб зосередити свої ресурси на боротьбі з лігою, сподіваючись відмовити французів та англійців прийти на допомогу останній.

Читайте також: Японські вчені спробують отримати електрику зі снігу

Карл V також згадав чутку про те, що на нього було скоєно замах італійським найманцем на ім'я П'єр Строцці, доручивши своєму послу з'ясувати якнайбільше про правдивість цього слуху.



Крім того, імператор придумав стратегічну відповідь на звістку про те, що його племінник Фердинанд Тірольський був змушений тікати від повстання в Празі. Він доручив Сен-Моріс поширити інформацію, ніби Фердинанд залишив Прагу за власним бажанням.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: korrespondent.net

Вчені створили кокаїн з листя тютюну
Наука

Вчені створили кокаїн з листя тютюну

Китайські генетики зламали і перебудували гени спорідненої з тютюном рослини....

В Іспанії знайшли скелет незвичайної черепахи
Наука

В Іспанії знайшли скелет незвичайної черепахи

Іспанські вчені знайшли останки величезної стародавньої черепахи, яка була розміром з машину....

У Греції розкопали статую молодого Геракла
Наука

У Греції розкопали статую молодого Геракла

У стародавньому місті Філіппи на півночі Греції археологи виявили величезну статую молодого...

Авторизация