Вчені збирають екскременти людини по всьому світу, щоб уникнути вимирання
11 янв, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 106 Переглядів

Вчені збирають екскременти людини по всьому світу, щоб уникнути вимирання

За останні кілька років вчені з'ясували, що мікробні клітини, включаючи бактерії, віруси та грибки, відіграють важливу роль у функціонуванні нашого організму — вони не тільки відповідають за роботу кишечнику та травного тракту загалом, а й впливають на тривалість нашого життя, емоційний стан та пам'ять, пише Daily Mail.

Організм людини складається з 30 трлн клітин, але людський мікробіом складається приблизно з 39 трлн мікробних клітин, зокрема бактерій, вірусів і грибків. Відомо, що вони відіграють важливу роль у розщепленні їжі, засвоєнні поживних речовин (вітамінів та мінералів). Однак, це ще не все. Вони також здатні відновлювати слизову оболонку кишечника та шкіри, відновлювати пошкоджені клітини та навіть замінювати мертві клітини новими живими.

Ця спільнота мікроорганізмів відома як "мікробіота кишечника" і в останні кілька років вчені дізналися, наскільки вона важлива для нашого організму — ці мікроби відповідають за депресію, імунну відповідь, втрату пам'яті і навіть тривалість нашого життя.

За словами дослідників, точний склад "мікробіоти кишечника" людини залежить від ряду факторів, зокрема:

їжі, яку ми їмо;
ліків, які приймаємо;
фізичних вправ;
рівня стресу;
здорового сну.

За останнє століття наш спосіб життя різко змінився — ми вживаємо оброблені продукти, краще дотримуємося правил гігієни, боремося із хворобами за допомогою найкращих ліків, які, до речі, знищують бактерії. В результаті наш "мікробіом" невблаганно скорочується, але, на жаль, мало кому відомо про це.

У новому дослідженні директор Інституту медичної мікробіології у Цюрихському університеті Адріан Еглі з колегами вирішив створити "сховище мікробіоти". Дослідники вважають, що різноманітність мікробіоти людини невблаганно скорочується і нам варто зробити все можливе, щоб її зберегти.

За словами Еглі, люди дуже обізнані про біорізноманіття, скорочення рослин та тварин. Однак мало замислюються про те, що наш власний мікробіом невблаганно скорочується, тому, на думку вчених, нам необхідно зробити все, щоби спробувати його зберегти.

Для цього Еглі з колегами зі США та Німеччини запустив так зване "сховище мікробіоти" — у результаті вчені буквально зустрічають посилки з людським стільцем із різних куточків світу, зокрема Ефіопії та Пуерто-Рико. Вчені вважають, що такий "банк стільця" надалі не тільки може допомогти зберегти мікроби, що зникають, а й врятувати людство від вимирання.

Передбачається, що зразки випорожнення зберігатимуться замороженими, а в разі потреби їх можна буде розморозити, якщо вони виявляться необхідні для людського організму.

Цікаво, що Еглі надихнувся Всесвітнім сховищем насіння Шпіцбергену, в якому, по суті, зберігаються "запасні копії" цінного насіння рослин на випадок втрати оригіналів.

Вперше про заснування сховища мікробіоти заговорили 2018 року, а 2019 року його заснували як некомерційну організацію. Відтоді вчені зосередилися на новому проєкті, завдяки якому мікроби з часом можуть бути пожвавлені буквально з кількох грамів людських фекалій. Крім того, вчені вивчають найкращі методи заморожування та зберігання зразків.



За словами Еглі, на сьогодні у сховищі зберігається близько 3 тисяч зразків, більшість із них отримана із західної Швейцарії, проте вчений хоче наповнити сховище зразками людей з різним способом життя у різних регіонах світу.

Зазначимо, що наразі зразки зберігаються в лабораторії при постійній температурі -80°C, однак у міру того, як сховище збільшується, вченим доведеться шукати більшого сховища.

Читайте також: Нове дослідження припускає, що мая використовували ринкову економіку

Еглі сподівається, що йому вдасться зібрати близько 100 тисяч зразком абсолютно різних людей, що живуть у країнах з різним кліматом і ведуть принципово різний спосіб життя.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Стало відомо, за скільки часу розкладається тіло людини
Наука

Стало відомо, за скільки часу розкладається тіло

Тіло людини починає розкладатися відразу після смерті. Це тому, що відмирають клітини і...

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і раніше, контролює нас
Наука

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і

Дослідники виявили, що сучасні люди є носіями залишків давніх вірусів, які збереглися у нашому...

Знайдено небезпечний грибок, який змінює форму, щоб дістатися до мозку людини
Наука

Знайдено небезпечний грибок, який змінює форму,

Вчені давно досліджують вид дріжджоподібних грибів криптококів (Cryptococcus neoformans) і виявили...

Авторизация