Розгадана таємниця гігантських хвиль-убивць, які загрожують навіть великим кораблям
12 янв, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 137 Переглядів

Розгадана таємниця гігантських хвиль-убивць, які загрожують навіть великим кораблям

Гігантські хвилі-розбійники вже давно вражають уяву. У 1980-х учені провели моделювання, яке дозволило їм висунути кілька гіпотез про те, чому вони виникають, проте нове дослідження вважає, що вчені й інженери помилялися.

40 років тому вчені припустили, що гігантські хвилі-вбивці викликані або перекриттям хвиль, або механізмом, який запускає їх в односпрямованих хвильових системах. Проте вчені й інженери були впевнені, що у різноспрямованих системах гігантські хвилі-вбивці неможливі — про це свідчила нестабільність модуляції. Тому дослідники припустили, що це неможливо.

Нове дослідження ставить під сумнів висновки, яких учені й інженери дійшли 40 років тому. Група вчених з Університету Сіднея і Токійського університету спробували відтворити складні морські умови у 30-метровому хвильовому резервуарі, розташованому у Школі цивільного будівництва Університету.

Учені використовували генератор механічних хвиль, щоб створити різноспрямовані хвилі на поверхні води — зрештою, це призвело до появи нестабільних і неконтрольованих "живих" хвиль, які раптово то наростали, то зникали.

За словами співавтора дослідження цивільного будівництва Аміна Чабчуба, ця фізична демонстрація по суті показує, що різноспрямовані системи також здатні підніматися до екстремальних хвиль через нестабільність модуляції у формі бризерів, навіть коли задіяно іншу хвильову систему.

Зрештою вчені дійшли висновку, що останні кілька десятиліть вчені помилялися — екстремальні та гігантські хвилі більш поширені у різноспрямованих хвильових структурах, ніж раніше. Ці морські "розбійники" здатні пошкодити морську інфраструктуру, зруйнувати берегову лінію та становлять загрозу для людей.

За словами провідного автора дослідження аспіранта Юйчена Хе, їм із колегами вперше в історії вдалося продемонструвати це. Він також наголосив, що раніше дослідники необачно вважали, що різноспрямовані хвильові утворення здатні нейтралізувати утворення цих важливих механізмів, що викликають хвилі-вбивці.

У процесі експерименту вчені з'ясували, що хвилі, які перетинаються і стикаються під кутом 180°, викликають "стоячі хвилі", які також допомагають підніматися і бризерним хвилям. Ба більше, дослідники попереджають, що хвилі-вбивці, які найчастіше виникають під час штормів, є ризиком, який лише збільшується в міру того, як змінюється клімат.



За словами Шабчуба, якщо людина опиниться на кораблі в момент, коли його вдарить хвиля заввишки 25-30 метрів, найімовірніше, гра закінчена. Дослідник також попереджає, що надалі нам, на жаль, доведеться зіткнутися зі збільшенням кількості хвиль-вбивць.

Читайте також: Нове дослідження припускає, що мая використовували ринкову економіку

Хе також зазначає, що це дослідження важливо, тому що, чим більше вчені знатимуть про те, як з'являються хвилі-вбивці у спокійних або бурхливих морях, тим краще розумітимуть і зможуть спрогнозувати коли й де з'являться хвилі-вбивці.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і раніше, контролює нас
Наука

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і

Дослідники виявили, що сучасні люди є носіями залишків давніх вірусів, які збереглися у нашому...

Вчені дізналися, як з'являються скам'янілості тварин
Наука

Вчені дізналися, як з'являються скам'янілості

Нове дослідження вчених із Лестерського університету, Великобританія, змінило уявлення наукової...

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії чорної дири
Наука

Вчені знайшли підтвердження неймовірної теорії

Учені знайшли підтвердження того, що після злиття чорні діри отримують такий сильний поштовх, який...

Авторизация