Вчені знайшли спосіб знизити ризик розвитку харчової алергії у дітей
31 мар, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 238 Переглядів

Вчені знайшли спосіб знизити ризик розвитку харчової алергії у дітей

Японські вчені провели найбільше у своїй галузі дослідження, яке вивчає частоту численних харчових алергій та вплив різних видів свійських тварин на них.

Загалом дослідження охопило 66 тисяч немовлят віком до трьох років.



Результати свідчать про те, що діти, які контактують з домашніми кішками та собаками в ранньому дитинстві або під час внутрішньоутробного розвитку, мають набагато меншу ймовірність розвитку харчової алергії, ніж їхні однолітки, які не контактували з улюбленцями.

Наприклад, у дітей, які контактували з домашніми собаками, значно рідше розвивалася харчова алергія. Особливо це стосується алергії на такі продукти, як:

яйця;
молоко;
горіхи.
Водночас контакт у дитинстві з кішками суттєво знижує ризик розвитку харчової алергії на такі продукти, як:

яйця;
пшениця;
соя.
За словами провідного автора дослідження, педіатра Хісао Окабе з Медичного університету Фукусіми, їх з колегами здивував той факт, що зв'язок між харчовою алергією та домашніми улюбленцями змінюється в залежності від виду тварин та алергії.

Статистика

Рівень алергії, зокрема і харчової, збільшувався протягом кількох десятиліть, і вчені так і не знають, що стало причиною. Проте одна з теорій припускає, що наше чисте довкілля якимось чином зробило нас більш уразливими для алергії.

Дослідники також запропонували низку можливих пояснень, чому це могло статися. Наприклад, причина може полягати в тому, як наша імунна система реагує на мікробіоми тварин, зокрема людей — ми наражаємося на більший вплив алергенів через шкіру та повітря, тим самим зміцнюючи свою імунну систему.

Дані свідчать, що контакт з домашніми тваринами у дитинстві знижує ризик розвитку алергічних реакцій, зокрема йдеться про:

харчову алергію;
екземи;
астму;
сінну лихоманку.

Цікавий факт

Дослідження свідчать, що далеко не всі свійські тварини допомагають знизити ризик розвитку алергічної реакції. Наприклад, вчені виявили, що діти, які контактували з хом'яками, мали вищий рівень алергії на горіхи, ніж діти без хом'яків. Зазначимо, що ця група склала менше ніж 1% піддослідних від загальної кількості реципієнтів.

За словами Окабе, пояснення може бути простим – у кормі хом'яків містяться горіхи, а вплив корму через шкіру може підвищити чутливість немовлят до алергенів горіхів. Проте, щоб перевірити це припущення, знадобляться додаткові дослідження.

Під час дослідження вчені також вивчили зв'язок харчової алергії у дітей та контакт із птахами та черепахами. На жаль, дані не були досить переконливими чи статистично значущими.

Читайте також: Знайдено спосіб безболісно вводити ліки через шкіру

Попередні результати свідчать, що у дітей, які контактували з черепахами, підвищувався ризик розвитку алергії на сою та горіхи, а у тих, хто контактував із птахами – на горіхи та яйця. Але для підтвердження результатів знадобляться додаткові тести.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Вчені назвали спосіб уповільнити старіння
Наука

Вчені назвали спосіб уповільнити старіння

Століттями вчені б'ються над одним із головних питань — як уповільнити старіння....

Вчені відкрили несподівані лікувальні властивості кави при діабеті
Наука

Вчені відкрили несподівані лікувальні властивості

Багато хто з нас звикли починати свій день з чашечки ароматної кави — нещодавно дослідники...

Вчені з'ясували, скільки жителів Землі вірять у чаклунство
Наука

Вчені з'ясували, скільки жителів Землі вірять у

Здавалося б, у світі, де вчені розробляють місії з колонізації інших планет та освоєння нових...

Авторизация