Кричать від болю. Вчені виявили, що змучені рослини видають ультразвуки під час стресу
01 апр, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 675 Переглядів

Кричать від болю. Вчені виявили, що змучені рослини видають ультразвуки під час стресу

Будь-який садівник або садівник-аматор знайомий із процесом в'янення та знебарвлення рослин, які страждають від посухи, нестачі води або пошкодження.

Однак тепер учені вважають, що вони не лише в'януть, а й буквально кричать від стресу, пише The Guardian.



Дослідження вчених з Тель-Авівського університету продемонструвало "захопливі й ті, що наводять на роздуми" результати. Дослідники виявили, що знесилені та змучені спрагою рослини, не тільки бліднуть, провисають та "опускають голови", вони також видають ультразвукові крики, які схожі на тріск пухирчастої плівки. У середньому рослина може видавати до півсотні стакато на годину, на які також можуть реагувати ті істоти, що знаходяться поблизу.

За словами провідного автора дослідження, біолога-еволюціоніста і теоретика, професора Лілаха Хадані, вони з колегами виявили, що царство рослин насправді не таке тихе, як ми вважали раніше. У стані спокою рослини видають менше одного ультразвуку на годину, проте, коли вони відчувають стрес, вони буквально починають кричати й кількість звуків, що видаються, збільшується до 30-50 на годину.

Дослідники вважають, що ці звуки потенційно важливі як для рослин, так і для екосистеми загалом. Передбачається, що інші організми могли еволюціонувати, щоб навчитися як слухати ці звуки, так й інтерпретувати їх. Наразі вчені проводять тести на рослинах та тваринах, щоб зрозуміти, чи можуть другі реагувати на звуки перших.

Під час дослідження вчені записали звуки, які видають помідори та тютюн, вирощені у теплицях. Здорові рослини видавали клацання та ляскання, проте частота цих звуків істотно збільшувалася, коли вони відчували нестачу вологи або їх стебла були зрізані.

Дослідження показує, що ці звуки чути на відстані 2-5 метрів, проте для людського вуха вони залишаються непоміченими, тому що наш верхній діапазон становить лише близько 20 кГц, а звуки, які виробляють рослини – в діапазоні від 40 до 80 кГц. Однак деякі комахи, наприклад, метелики, і дрібні ссавці, такі як миші, здатні розпізнати ці сигнали. Тому вчені вважають, що "крики" рослин можуть впливати на їхню поведінку.

Дослідники відзначають, що у світі рослин ці звуки еквівалентні людському мовленню. Як правило, їх частота зростає на другий день без води, а піки сплесків припадають на 5 або 6 день, потім "крики" вщухають, а рослина вмирає. Під час дослідження вчені навчили штучний інтелект розпізнавати сигнали рослин та їхню причину. Результати не були точні, проте вони вказують, що "крики" рослин дійсно містять інформацію, яка може бути корисною для організмів, що їх оточують.

Читайте також: Знайдено спосіб безболісно вводити ліки через шкіру

Хадані зазначає, що немає жодних вагомих доказів, що ці звуки є спробою спілкування. На додаток, знадобиться більше досліджень, щоб зрозуміти, чи насправді інші організми чують ці звуки й орієнтуються за ними. Однак дослідники впевнені, що дане відкриття у будь-якому випадку буде корисним, наприклад, ці звуки можна використовувати для покращення системи зрошення, яка могла б орієнтуватися на них.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Учені розповіли, як розпізнати психопата й
Наука

Учені розповіли, як розпізнати психопата й "темну

Невдоволення власним зростом часто пов'язують із рисами, також відомими як "темна тріада", яка...

Вчені виявили, що деякі риби мають самосвідомість
Наука

Вчені виявили, що деякі риби мають самосвідомість

Самопізнання може здатися нам базовою навичкою, проте це не зовсім так — воно є ознакою того, що...

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і раніше, контролює нас
Наука

Стародавній вірус становить 8% ДНК людини і, як і

Дослідники виявили, що сучасні люди є носіями залишків давніх вірусів, які збереглися у нашому...

Авторизация