Вчені виявили сліди першого масового вимирання, про яке не знали
10 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 936 Переглядів

Вчені виявили сліди першого масового вимирання, про яке не знали

Відомо, що з моменту кембрійського вибуху 538,8 мільйона років тому, коли було створено багато відомих сьогодні типів тварин, сталося 5 великих масових вимирань, які суттєво скоротили біорізноманіття малих і великих істот на Землі, пише Science Alert.

Однак тепер дослідники вважають, що знайшли сліди першого масового вимирання на Землі, і воно відбулося раніше, ніж припускали вчені — близько 550 мільйонів років тому в едіакарський період.



Попри те, що в той період океани кишіли кількома знайомими нам видами організмів, наприклад, губками й медузами, більша частина життя під водою все ж здалася б нам чужою сьогодні. По суті, більшість становили м'якотілі тварини, більшість з яких були схожі на застрягле листя рослин. Однак у деяких все ж таки була оболонка.

У новому дослідженні палеобіолог Технологічного інституту Вірджинії Скотта Еванса вони з колегами зібрали та вивчили дані про рідкісні скам'янілості більш м'яких тварин з усього світу, що датуються едіакарським періодом. Результати дослідження свідчать, що раптові зрушення біорізноманіття, виявлені раніше, були не помилками вибірки.

Основна проблема полягає у тому, що м'які частини тіла скам'яніють не так легко, як твердіші та мінералізовані. Раніше дослідники вважали, що відносна відсутність м'якотілих тварин на пізніших стадіях едіакарського періоду є просто результатом невдачі у збереженні. Тепер же дослідники виявили, що ця думка є помилковою, і тому є підтвердження.

Результати дослідження свідчать про загальне збільшення біорізноманіття між ранньою та середньою стадіями едіакарського періоду: Авалоном (575-560 млн років тому) та стадією Білого моря (560-550 млн років тому).

Читайте також: Вчені назвали ефективний спосіб покликати кішку: два сигнали працюють у зв

Вчені вважають, що між цими двома стадіями едіакарського періоду, здавалося, зникла приголомшлива кількість видів — 80%.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

У найглибшому місці Землі виявили заборонені забруднювачі
Наука

У найглибшому місці Землі виявили заборонені

Останні десятиліття вчені постійно попереджають про екологічну катастрофу, на порозі якої стоїть...

Втрата кисню задушить більшу частину життя на Землі
Наука

Втрата кисню задушить більшу частину життя на

Сьогодні на нашій багатій на кисень планеті процвітає життя, але так, на жаль, було не завжди, і...

В Антарктиді виявили ДНК віком близько мільйона років
Наука

В Антарктиді виявили ДНК віком близько мільйона

Низькі температури та рівень кисню, а також відсутність ультрафіолетового випромінювання роблять...

Авторизация