Втрата кисню задушить більшу частину життя на Землі
09 дек, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 483 Переглядів

Втрата кисню задушить більшу частину життя на Землі

Сьогодні на нашій багатій на кисень планеті процвітає життя, але так, на жаль, було не завжди, і вчені передрікають, що Земля знову повернеться до свого первісного стану — атмосфера планети в майбутньому стане багатою на метан і з низьким вмістом кисню, пише Science Alert.

Команда вчених із Технологічного інституту Джорджії змоделювала майбутнє Землі та дійшла висновку, що на нас неминуче чекає масове вимирання — кількість кисню в атмосфері планети скоротиться приблизно в мільйон разів. Модель показує, що це, ймовірно, відбудеться не раніше, ніж за мільярд років. Однак, коли зміни настануть, у наших нащадків буде не так багато часу, щоб підготуватися — дослідники впевнені, що все станеться досить швидко.

Моделювання показує, що подібна деоксигенація призведе планету до стану, в якому вона перебувала до того, що відома як Велика подія окислення (GOE), яка сталася приблизно 2,4 мільярди років тому.

Дослідники вважають, що, по суті, саме ця подія стане кінцем для людства та більшості форм життя на Землі, які покладаються на кисень, щоб вижити. Дослідницька модель припускає, що втрата основної частини кисню призведе планету до рівня, що нагадує архейську Землю і, ймовірно, це станеться до появи вологих умов парникових і значної втрати поверхневих вод.

У процесі дослідження Кріс Рейнхард із Технологічного інституту в Джорджії та вчений-еколог Кадзумі Одзакі з Університету Тохо в Японії створили докладні моделі біосфери Землі з урахуванням змін яскравості Сонця та відповідного рівня падіння вуглекислого газу. Найменша кількість вуглецю неминуче призведе до меншої кількості фотосинтезувальних організмів, а отже, і до меншої кількості кисню.

У більш ранніх дослідженнях учені пророкували, що життя на Землі загине через те, що посилення сонячної радіації зітре з лиця нашої планети океанічні води через 2 мільярди років. Але, схоже, цього людство вже не побачить — більшу частину життя на планеті задушить падіння рівня кисню, і це станеться набагато раніше.

Читайте також: Вчені знайшли в незвичайному місці рештки вимерлого сумчастого вовка

Загалом учені вивчили майже 400 тисяч різних симуляцій і всі вони свідчать про те саме. Проте вчені також вважають, що їх дослідження має вагу у пошуках позаземного життя у Всесвіті. Учені вважають, що необхідно шукати інші біосигнатури, крім кисню, щоб знайти життя за межами Сонячної системи.



Рейнхард з Одзакі також підрахували, що багата на кисень історія Землі може тривати лише 20-30% від усієї тривалості життя планети загалом, а мікробне життя існуватиме ще довго після того, як людства не стане.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

В Антарктиді виявили ДНК віком близько мільйона років
Наука

В Антарктиді виявили ДНК віком близько мільйона

Низькі температури та рівень кисню, а також відсутність ультрафіолетового випромінювання роблять...

Незабаром температура на більшій частині Землі стане непридатною для людини
Наука

Незабаром температура на більшій частині Землі

Останні десятиліття вчені постійно попереджають про необхідність зниження парникових газів і...

Ключову роль в еволюції життя на Землі зіграло ядро Землі
Наука

Ключову роль в еволюції життя на Землі зіграло

Вчені вважають, що утворення твердого внутрішнього ядра Землі 550 млн. років тому сприяло різкому...

Авторизация