Учені з'ясували, що чума бродила Європою за тисячоліття до епідемії
01 июн, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 184 Переглядів

Учені з'ясували, що чума бродила Європою за тисячоліття до епідемії

Глибоко в надрах вікових британських могил учені виявили щось жахливе і водночас захоплююче. Із зубів трьох стародавніх людей було витягнуто сліди патогенного мікроорганізму, предка сумнозвісної чуми — Чорної смерті.

Ця бактерія бродила Британією задовго до того, як вона стала відома тим, що поставила людство в Європі на межу зникнення, пише Science Alert.



Серед цієї трійці були два підлітки, їхній останній притулок — братська могила в Чартерхаус Воррен у Сомерсеті. Вони розділили свою епоху з жінкою близько сорока років, яка покоїться під ритуальним курганом у Левенсі, Камбрія. Чи забрала чума їхні життя, залишається загадкою, але саме їхнє існування пов'язує Британію з ранньою історією цієї смертельної хвороби.

Бактерії, виявлені в організмі цих людей, відрізнялися від штаму, який спричинив Чорну смерть — пандемію, що протягом півтисячоліття безжалісно пронеслася Європою та Близьким Сходом, залишивши після себе незліченні жертви. Однак присутність цієї ранньої форми Yersinia pestis у Британії свідчить про те, що чума існувала на тлі, перш ніж перетворитися на ту руйнівну форму, з якою ми знайомі.

"Виявлення патогенів у зразках тисячолітньої давнини — це чудова подія, — ділиться Пуджа Свалі, геноміст із британського Інституту Френсіса Кріка, — Вивчаючи ці стародавні геноми, ми отримуємо уявлення про поширення й еволюційний шлях цих мікробів. Це може допомогти нам визначити найважливіші гени в поширенні інфекційних захворювань".

Дійсно, лінія Yersinia pestis з часом втрачає гени, що відобразилося в наступних епідеміях, викликаних тим самим патогеном. Друга пандемія чуми, наприклад, справила такий глибокий вплив, що змінила не тільки людське суспільство, а й потенційно сам наш генетичний план.

Хоча про історію чуми відомо багато, її походження та шляхи передачі все ще намагаються розгадати генетичні дослідники. Свідоцтва існування цього патогена було виявлено в Євразії близько 5 000 років тому, в епоху пізнього неоліту та бронзової доби (ПНБВ).

Чума має два види: бубонна або септицемічна чума, переносниками якої є блохи, і легенева чума, що передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Інтригує те, що найпоширеніші в ПНБВ варіанти бактерії не були пристосовані для передачі бліх, що дає змогу припустити, що ці попередники були дещо менш страшними.

А як же поширення легеневої чуми? Саме на це питання намагалися відповісти Свалі та її команда. Вони звернулися до зубів 34 осіб — скарбниці збереженої мікробної ДНК. Їхнє дослідження показало наявність Y. pestis у зубах трьох людей, вік яких датується приблизно 4 000 років.

Сомерсетська братська могила, в якій покояться двоє дітей, є дивиною того часу. Багато з 28 тіл, похованих у ній, мають сліди насильницької смерті, що вказує на те, що це місце використовувалося для поспішного позбавлення від трупів після конфлікту. Можливо, діти були заражені чумою в момент смерті, але малоймовірно, що хвороба стала їхньою остаточною загибеллю.

Доля жінки в церемоніальному кургані, однак, залишається загадковою.

Дуже важливо, що в бактеріальній ДНК, витягнутій з усіх трьох об'єктів, відсутнє генетичне кодування для передачі бліх — ознака, яка з'явилася тільки близько 3800 років тому. Що ми знаємо з цієї давньої мікробної капсули часу, так це те, що Y. pestis перетнув Ла-Манш раніше, ніж вчені припускали, що дає змогу припустити, що легенева чума була досить безстрашним мандрівником.

Читайте також: Названо 10 найвірогідніших причин апокаліпсису на Землі

"Завдяки стародавній ДНК ми можемо простежити розвиток хвороб у часі, — стверджує генетик Понтус Скоглунд, також з Інституту Френсіса Крика, — Майбутні дослідження можуть допомогти нам зрозуміти, як наші геноми боролися з цими патогенами, проливаючи світло на наше минуле і можливі майбутні зустрічі з хворобами".скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Вчені виявили сліди першого масового вимирання, про яке не знали
Наука

Вчені виявили сліди першого масового вимирання,

Відомо, що з моменту кембрійського вибуху 538,8 мільйона років тому, коли було створено багато...

Учені помітили зв'язок між Віагрою та нижчим рівнем смертності
Наука

Учені помітили зв'язок між Віагрою та нижчим

Історія Віагри розпочалася ще в 1992 році — мало хто знає, що засіб спочатку тестувався як препарат...

Названо нову причину хвороби Альцгеймера
Наука

Названо нову причину хвороби Альцгеймера

Вчені заявили, що в прогресуванні хвороби Альцгеймера відіграє роль кількість бляшок в мозку або...

Авторизация