Експерт розповів, що станеться, якщо Путін наважиться вдарити по Україні ядерною зброєю
25 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 364 Переглядів

Експерт розповів, що станеться, якщо Путін наважиться вдарити по Україні ядерною зброєю

За словами майора армії Швейцарії Клода Меєра, ефективно застосовувати тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні складно.

Щоб досягти результату, Кремлю доведеться завдати кількох ударів.

Застосування будь-якого виду ядерної зброї президентом РФ Володимиром Путіним означатиме зміну парадигми, особливо через неминучий ризик ескалації. Багато аналітиків намагаються змоделювати, що може статися, якщо в Кремлі наважаться на такий крок. Про це пише майор швейцарської армії Клод Меєр для видання Neue Zürcher Zeitung.



Повідомляється, що є ознаки того, що Кремль вважає цю війну майже екзистенційною. Крім того, російська армія показала себе дуже обмеженою у своїх можливостях. Проте аналітики досі схиляються до того, що ядерний удар по Україні є малоймовірним сценарієм розвитку подій.

У матеріалі сказано, що ефект ядерної зброї залежить від місця детонації. Якщо вибух станеться на землі, то радіоактивне зараження буде набагато вищим, а якщо рознесеться вітром, то охопить велику площу.

Крім того, як пише видання, наслідки ядерного удару сильно залежать від застосовуваної зброї, способу її застосування, розташування мети та умов у момент її спрацьовування. На ступінь радіоактивних опадів впливає вибухова потужність зброї, висота вибуху та погодні умови.

"Загалом розрізняють короткочасні та довготривалі наслідки вибуху. До перших відносяться спалах світла та теплове випромінювання, ударна хвиля, радіаційна злива та ядерний електромагнітний імпульс. До довгострокових наслідків відносяться нейтронно-індуковане випромінювання та іонізуюче випромінювання радіоактивних опадів", — йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що якщо Путін зважиться на застосування ядерної зброї, то йому доведеться дотримуватися безпечної дистанції в кілька кілометрів.

"В Україні фронт дуже довгий і сили розосереджені. Тому ефективно застосовувати тактичну ядерну зброю на цьому полі бою складно. Досягнення бажаного оперативного ефекту — наприклад, припинення українських контратак — ймовірно, вимагатиме застосування множинної тактичної ядерної зброї", — сказано в матеріалі.

Також видання пише, що Кремль може розглянути можливість завдання ядерного удару по українських населених пунктах або об'єктах критичної інфраструктури. Однак малоймовірно, що РФ вдасться досягти хоч якихось цілей таким шляхом.

Щодо небезпеки для ядерних електростанцій, що знаходяться на території України, то їх реактори забезпечені товстою бетонною оболонкою. Вона призначена для утримання радіоактивності у разі аварії.

Читайте також: ВМС США створюють групу MARCC для надання оперативної допомоги Україні

Тож небезпеки вибуху водню немає. Проте аварію виключати не можна, якщо РФ завдасть удару тактичною ядерною зброєю. Однак наслідки будуть не такими масштабними, як, наприклад, під час вибуху реактора в Чорнобилі 1986 року.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

У США розповіли про долю Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар
В світі

У США розповіли про долю Путіна, якщо він

Колишній радник із національної безпеки США та посол в ООН Джон Болтон заявив, що у президента РФ...

У ISW назвали умови, за яких Путін може натиснути ядерну кнопку
В світі

У ISW назвали умови, за яких Путін може натиснути

Загрози застосувати ядерну зброю, що походять від Путіна, не є принципово новими і, швидше за все,...

Оккупанти можуть завдати ядерного удару у разі провалу захоплення Києва
В світі

Оккупанти можуть завдати ядерного удару у разі

Журналіст-розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозєв заявив, що РФ розглядає ймовірність...

Авторизация