В Україні влітку можливі відключення електроенергії
03 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 616 Переглядів

В Україні влітку можливі відключення електроенергії

Після осінньо-зимових блекаутів, спричинених обстрілами енергетичної інфраструктури України російськими окупантами, наразі ситуація з енергетикою стабілізувалася.

Однак віялові відключення в країні можуть повернутися уже влітку – це пов'язано із дефіцитом потужностей через серйозні пошкодження електростанцій внаслідок атак РФ.



Про це нещодавно заявив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, а керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев прокоментував "Апострофу" реальність такого сценарію.

За його словами, заявляючи про можливі відключення світла компанія таким чином перестраховується, адже сюрпризи люблять лише приємні.

"Будь-який керівник великої компанії озвучує найбільш песимістичний із можливих сценаріїв, щоб потім продемонструвати, що його компанія зробила все можливе для того, щоб уникнути цього сценарію", - пояснив він.

При цьому, такий розвиток подій справді можливий, але його можна й уникнути – багато чого залежатиме від погоди.

"Якщо трапиться період аномальної спеки, коли буде увімкнено максимальну кількість систем кондиціювання, це дійсно може призвести до певного дефіциту енергії. Якщо погодні умови не будуть екстремальними, і не буде додаткових значних руйнувань енергетичної інфраструктури, то ймовірність виникнення дефіциту, що призведе до відключень енергії, буде невисокою", - заявив Рябцев.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко погоджується, що прогнозувати ймовірність відключення електроенергії влітку справді вкрай складно. Це пов'язано із тим, що попри суттєве зниження споживання енергії у теплу пору року, саме у цей час необхідно планово ремонтувати блоки атомних електростанцій для того, щоб підготувати їх до зимового сезону.

"Тому в червні "Енергоатом" вироблятиме приблизно вдвічі менше енергії, ніж у березні. А оскільки на частку АЕС припадає більше половини генерації енергії, це може призвести до певного дефіциту", - наголосив експерт.

Водночас у разі виникнення дефіциту енергії його можна буде покривати шляхом імпорту з сусідніх європейських країн.

"Зараз ми можемо імпортувати понад 1 гігават енергії, і цього достатньо для покриття можливого дефіциту. Якщо імпорт буде налагоджений на регулярній основі, то ймовірність відключень мінімальна. Якщо ж будуть якісь перебої, то можливо енергетикам доведеться в найбільш напружені години вдаватися до відключень.

Читайте також: Видача повістки не за місцем прописки: що це означає і до якого військкомату потрібно йти

Однак вони навряд чи будуть масовими. Відключатися будуть лише певні регіони на кілька годин на добу", - резюмував Володимир Омельченко.




скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: apostrophe.ua

Графіки відключення світла у вихідні: що кажуть в
В УкраЇні

Графіки відключення світла у вихідні: що кажуть в

Завдяки стабілізації ситуації в енергосистемі в Україні на вихідних можуть запровадити планові...

Графіки відключення світла можуть стати комфортнішими з наступного тижня
В УкраЇні

Графіки відключення світла можуть стати

Масовані удари РФ по енергосистемі України викликали проблеми в електропостачанні у низці регіонів,...

Відключення електроенергії в Україні можуть скоротити
В УкраЇні

Відключення електроенергії в Україні можуть

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус...

Авторизация