Один ковток алкоголю в юності формує залежність на все життя
15 сен, 2022 0 КОМЕНТАРІЇВ 560 Переглядів

Один ковток алкоголю в юності формує залежність на все життя

Учені десятиліттями намагаються розгадати, як формується алкогольна залежність, як вживання етанолу впливає на наш мозок і чи достатньо одного досвіду вживання, щоб він переріс у залежність.

У новому дослідженні вчені звузили спектр вивчення до одного питання — чи достатньо одного досвіду вживання алкоголю, щоб надалі у людини сформувалася алкогольна залежність, пише SciTechDaily.

Для вивчення такого важливого питання зібралася група вчених одразу з трьох університетів — Кельна, Мангейма та Гейдельберга. У своєму дослідженні вчені провели різні тести над мишами та плодовими мушками, щоб дізнатися, як саме змінюється наш мозок під час взаємодії з етанолом.

Результати дослідження невтішні — вчені дійшли висновку, що навіть разова взаємодія з алкоголем у юності, наприклад, може стати міцною основою для подальшого розвитку алкогольної залежності.

Робоча гіпотеза вчених полягала в тому, що перше вживання алкоголю здатне створити міцний зв'язок із алкоголем, подібно до того, як створюється пам'ять після всього одного уроку музики або іншого предмета.

Учені вивчили мозок плодових мушок і мишей та помітили, що етанол викликає незворотні наслідки у двох областях головного мозку — мітохондріальній динаміці та балансі між синапсами в нейронах. Аналіз показав, що клітини під упливом етанолу не здатні рухатися звичним чином, а хімічний баланс одиночних синапсів був порушений. Дослідники помітили, що ці зміни були довгостроковими й також упливали на поведінку піддослідних — плодові мушки та миші надалі споживали все більше алкоголю. А в деяких із них траплялися рецидиви в пізнішому віці.

Учені вважають, що пошкоджені нейрони, по суті, відповідають за формування навчання та пам'яті. У результаті вони також можуть формувати зв'язок із етанолом, а також наркотичними речовинами, а згодом призводити до формування алкогольної залежності.



На думку вчених, результати їхнього дослідження засновані на різних видах, а тому можуть свідчити про те, що на людях ці клітинні процеси працюватимуть так само.

Читайте також: Вчені розробили тест для діагностики хвороби Паркінсона на ранніх стадіях

Тобто навіть одиночний досвід вживання в юному віці цілком здатний надалі обернутися хронічною залежністю для людини.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Важкі вправи знижують ризик інсульту на 70%
Здоров'я та краса

Важкі вправи знижують ризик інсульту на 70%

Дослідження американських вчених, опубліковане в журналі спортивної медицини, показало, що підняття...

Вчені назвали нову причину раку молочної залози
Здоров'я та краса

Вчені назвали нову причину раку молочної залози

Нове дослідження, опубліковане в Британському журналі спортивної медицини, виявило, що більш...

Стало відомо, яка доза спиртного загальмовує мозок
Здоров'я та краса

Стало відомо, яка доза спиртного загальмовує мозок

Вчені з'ясували, що навіть помірне споживання алкоголю може знижувати когнітивні функції мозку....

Авторизация