Дихальні вправи можуть стати профілактикою хвороби Альцгеймера
04 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 117 Переглядів

Дихальні вправи можуть стати профілактикою хвороби Альцгеймера

Протягом чотирьох тижнів 108 учасників носили кардіомонітори у вухах, а половина з них протягом 20 хвилин заспокоювала себе приємною музикою або мирними думками.

Тим часом їхніх колег проінструктували повільно вдихати і видихати в такт з пульсом на екрані ноутбука, який циклічно змінювався з частотою 0,1 герца.



Хоча обидві вправи були спрямовані на заспокоєння розуму і розслаблення тіла, ефекти зовсім не схожі, пише IFLScience.

Учасники, які слідкували за кардіостимулятором (групу назвали Osc+), бачили, як їхній пульс зростав на вдиху і знижувався на видиху, заохочуючи підвищену варіабельність серцевого ритму. Зразки крові взяли до і після програми, і до кінця дослідження рівні двох типів амілоїду бета в групі Osc+ були значно нижчими, ніж до початку.

Цей пептид пов'язаний з хворобою Альцгеймера і утворює бляшки в мозку людей із цим захворюванням. Тривожним є те, що рівень амілоїду в групі заспокійливих думок (Osc-) зріс навіть більше, ніж у групі Osc+. Зміни рівня не були значними загалом, але демонстрували тенденцію, подібну до амілоїдів серед молодших учасників.

Автори припускають, що збільшення частоти серцевих скорочень стимулює парасимпатичну нервову систему, яка, як відомо, впливає на вироблення та кліренс пептидів і білків, пов'язаних з хворобою Альцгеймера. Парасимпатична активність знижується з віком, і автори вважають, що це може сприяти розвитку вікових захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Однак у дослідженні не перевіряли, як довго тривають ефекти і чи можна їх підтримувати, виконуючи вправи протягом місяців, а не тижнів. Також незрозуміло, наскільки сильно впливає зниження рівня бета-амілоїду в крові, оскільки дослідження хвороби Альцгеймера десятиліттями поділялися між тими, хто вважає амілоїдні бляшки причиною хвороби, і тими, хто вважає їх симптомом.

Провал більше десятка препаратів, які показали багатонадійні результати в доклінічних випробуваннях, робить все, що, як видається, працює на людях, вартим уваги для дослідження. Хоча зниження рівня амілоїду бета в крові дає чимало надій на результат, неясно, чи відображає це зниження вироблення, кліренс у мозку, чи виведення через нирки.

Читайте також: Медики пояснили, чому яйця потрібно їсти цілком

Якщо це останній випадок, то, можливо, рівні не знижуються там, де вони повинні знижуватися, тобто через гематоенцефалічний бар'єр. Незалежно від цього, результати дослідження є переконливою причиною для подальшого вивчення потенціалу дихальних вправ у боротьбі з хворобою Альцгеймера.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Лікарі назвали копійчаний сік, який здатен знизити тиск і холестерин
Здоров'я та краса

Лікарі назвали копійчаний сік, який здатен

В пошуках манго, фейхоа чи іншої екзотики, ми забуваємо про український суперфуд, сік з якого...

Тренування натщесерце допомагає інтенсивніше спалювати жир
Здоров'я та краса

Тренування натщесерце допомагає інтенсивніше

Вчені з Університету Ноттінгем-Трент з'ясували, що тренування натщесерце допомогло людям спалити...

Як перетворити найстрашніший кошмар на приємний сон: допоможе лише одна нота
Здоров'я та краса

Як перетворити найстрашніший кошмар на приємний

Нічні кошмари — звичайна річ, будь то блукання лабіринтом, погоня вовків або падіння в безодню,...

Авторизация