Лікар розповіла, скільки полуниці можна з'їсти без шкоди здоров'ю
25 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 418 Переглядів

Лікар розповіла, скільки полуниці можна з'їсти без шкоди здоров'ю

Полуниця – одна з перших ягід сезону – вже заполонила прилавки і просить купити її негайно.

Чим вона корисна і яка добова порція полуниці не зашкодить вашому здоров'ю?



Полуниця — солодка, соковита ягода, з чудовим вітамінним складом. У ній містяться вітаміни групи В, Е, А, а також залізо, фолієва та аскорбінова кислоти. Вітаміну С у полуниці міститься навіть більше, ніж у цитрусових, тому з'ївши всього 100 г полуниці ви отримаєте добову норму цього цінного вітаміну. Вчені вважають, що полуниця покращує пам'ять та підтримує клітини головного мозку, запобігаючи його старінню.

Але це зовсім не означає, що її можна їсти без почуття міри, адже у полуниці міститься фруктоза, при надмірному споживанні якої підвищується рівень інсуліну. Скільки ж можна з'їсти полуниці на день? Про це ми запитали у нутриціологині та інструкторки зі здорового харчування Наталії Козак.

"Сезон ягід дуже короткий, тому в цей період я не особливо звертаю увагу на норми. Я відверто збільшую норму ягід цього сезону. Але все ж таки потрібно орієнтуватися на максимально допустимі дози.

Полуниця дуже ситна ягода, багата вітаміном С, водою та харчовими волокнами. Також вона має у своєму складі магній, амінокислоти. Фруктоза у складі становить 2,44 г на 100 р. Якщо у всьому іншому бачу лише користь, кількість фруктози бажано контролювати. Доза фруктози на добу становить 40 г. Тому, враховуючи вміст фруктози ще й у певних овочах, додавайте по 300-400 г ягід до кожного прийому їжі та будьте щасливі. Але враховуйте, що якщо в раціоні є ще й фрукти, то в їхньому складі значно більше фруктози. Відповідно, потрібно пропорційно зменшити порцію ягід".

Найбільше корисних речовин міститься в щойно зірваній і не обробленій полуниці. Крім того, вона ідеальний продукт для тих, хто стежить за фігурою, адже в 100 г цієї ягоди міститься лише 38 ккал. Однак все ж таки не слід використовувати її для розвантажувальних днів.

Якщо ви здорові і не страждаєте на хронічні захворювання ШКТ, то сміливо можете їсти досить велику кількість ягід на день. Однак, якщо у вас є виразка, гастрит, шлункові коліки або підвищена секреція шлункового соку, то полуницю у своєму раціоні слід різко обмежити — максимум 200 г на добу.

Читайте також: Лікар назвав препарат, що допомагає при магнітних бурях

Також не слід забувати, що полуниця — один із найсильніших алергенів, тому її з особливою обережністю слід вживати алергікам, маленьким дітям та майбутнім мамам.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Йод: в яких продуктах він є і чим корисний для організму
Здоров'я та краса

Йод: в яких продуктах він є і чим корисний для

Йод є дуже важливим для здоров’я мікроелементом....

Лікар розповів, чи корисна рисова каша, і кому її їсти не можна
Здоров'я та краса

Лікар розповів, чи корисна рисова каша, і кому її

Рисова крупа – традиційний продукт азіатської кухні, що непогано прижився в Україні....

Стало відомо, скільки яєць на тиждень можна їсти без шкоди для здоров'я
Здоров'я та краса

Стало відомо, скільки яєць на тиждень можна їсти

Яйця є дуже корисними завдяки високому вмісту білка й вітамінів A, D, B і B12....

Авторизация