Учені покращили вітряні турбіни – вони можуть працювати 30 років без ремонту
21 мар, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 345 Переглядів

Учені покращили вітряні турбіни – вони можуть працювати 30 років без ремонту

Дослідники з Національних лабораторій Сандії розробили принципово новий тип електричного контакту, що обертається, повідомляє Interesting Engineering.

Технологія називається Twistact і дозволяє позбавитися дорогих і ненадійних щіткових систем, які використовуються в більшості сучасних вітряних турбін.



Щіточні системи являють собою комплект дротів і щіток, які забезпечують передавання електрики від частини турбіни, що обертається, до стаціонарної. Однак вони мають низку недоліків: вони схильні до знесення, вимагають частої заміни й обслуговування, а також створюють електричні перешкоди та витоки.

А ось Twistact працює за іншим принципом: він складається з двох концентричних циліндрів, які з'єднані пружинними контактами. Внутрішній циліндр обертається з турбіною, а зовнішній залишається нерухомим. Пружинні контакти забезпечують надійне та безперебійне з'єднання між циліндрами без тертя та іскріння.

Така технологія вчених має низку переваг перед щітковими системами: вона збільшує ефективність генерації електрики на 2-3%, знижує витрати на експлуатацію та обслуговування на 20%, а також підвищує надійність та безпеку роботи турбін. Крім того, вона дозволяє використовувати турбіну до 30 років без необхідності обслуговування, що значно продовжує термін служби та скорочує витрати.

Дослідники провели успішні випробування Twistact на прототипі вітряної турбіни потужністю 100 кВт. Результати показали, що Twistact забезпечує стабільне передавання електрики при різних швидкостях обертання ротора та різних напрямках вітру.

Читайте також: Учені висунули нову версію появи Covid-19

Вчені планують далі розвивати технологію для використання на потужніших турбінах, і, на їхню думку, Twistact може радикально змінити спосіб виробництва електрики з вітру, зробивши його більш доступним, дешевим і екологічним.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Учені розповіли, як розпізнати психопата й
Наука

Учені розповіли, як розпізнати психопата й "темну

Невдоволення власним зростом часто пов'язують із рисами, також відомими як "темна тріада", яка...

Земля народжує новий океан: учені вважають, що він розділить Африку на дві частини
Наука / Відео

Земля народжує новий океан: учені вважають, що

Ще у 2005 році стало відомо, що в ефіопських пустелях Далекого регіону з'явився розлом завдовжки...

Учені створили унікальну батарею, яка видобуває електрику прямо з повітря (ВІДЕО)
Наука / Відео

Учені створили унікальну батарею, яка видобуває

Учені із Сінгапуру розробили невеликий пристрій із тканини, який може отримувати електрику прямо з...

Авторизация