Телескоп Габбл побачив таємничий об'єкт, який не піддається класифікації
30 мар, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 240 Переглядів

Телескоп Габбл побачив таємничий об'єкт, який не піддається класифікації

Космічний телескоп Габбл зробив знімок далекого об'єкта, який дуже складно класифікувати.

Спочатку може здатися, що це проста галактика, але насправді не все так просто, пише Space.



Нове зображення далекої галактики, яке зробив космічний телескоп Габбл, опублікувало Європейське космічне агентство (ЄКА). Цей об'єкт має назву Z-229-15 і знаходиться на відстані 390 млн світлових років від Землі. Судячи із зображення може здатися одразу, що це звичайна спіральна галактика, що має два рукави, які виходять з її яскравого ядра. Але не все так просто, як здається на перший погляд.

За словами вчених з ЄКА, цей об'єкт має відразу кілька особливих характеристик, а тому його не можна зарахувати до одного типу космічних об'єктів. Тобто одночасно цю галактику можна класифікувати як три різні об'єкти, які об'єдналися в один. За словами вчених, можна сказати, що Z 229-15 – це особливий клас космічних об'єктів, який не може мати єдиної класифікації.

По-перше, Z 229-15 все-таки справді є спіральною галактикою, тому що велика кількість зірок з'єднані в одну групу та пов'язані між собою гравітацією.

По-друге, цей об'єкт є галактикою з активним ядром. Тобто в центрі цієї галактики знаходиться активне ядро, яке є особливим центральним регіоном, що випромінює дуже багато світла через діяльність надмасивної чорної діри. Але чорні діри не випромінюють світла, воно виходить з акреційного диску, який кружляє навколо чорної діри та складається з речовини, притягнутої до себе чорною дірою. Речовина в цьому диску настільки сильно нагрівається, що випускає величезну кількість енергії, а тому центр галактики такий яскравий.

І, по-третє, активне ядро галактики Z 229-15 також є квазаром, який є окремим видом активних галактичних ядер. Квазари є одними з найяскравіших об'єктів у космосі та знаходяться дуже далеко від Землі. Зображення галактики Z 229-15 показує, що з її центру дійсно виходить дуже багато світла, а відстань у 390 млн світлових років говорить про те, що це нехай і не дуже далекий за космічними мірками, але все ж таки квазар.

Але це ще не все. В основному квазари виділяють так багато світла і є такими яскравими, що всі інші зірки в галактиці, що їх оточує, просто не видно. За словами вчених, якщо квазар не такий яскравий, то галактика з активним ядром вважається сейфертівською галактикою. На новому зображенні телескопа Габбл зірки в галактиці видно, а значить, це сейфертівська галактика.

Читайте також: Знайдено спосіб безболісно вводити ліки через шкіру

Отже, в результаті виходить, що далекий космічний об'єкт Z 229-15 є технічно сейфертівською галактикою з активним галактичним ядром, яке належить до підкласу квазарів. Тобто відразу три важливі типи космічних об'єктів з'єднані в одному місці і дана галактика набула різних характерних рис, що і ускладнює її класифікацію.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Телескоп Вебба випадково виявив новий об'єкт між Марсом і Юпітером
Наука

Телескоп Вебба випадково виявив новий об'єкт між

До цього відкриття вчені ще ніколи не могли виявити таких маленьких об'єктів у головному поясі...

На нових знімках телескопа Вебба вже знайшли невідомі науці об'єкти
Наука

На нових знімках телескопа Вебба вже знайшли

Подія, на яку чекали астрономи та любителі космосу, відбулася. Найпотужніший на сьогодні космічний...

На нових знімках телескопа Вебба вже знайшли невідомі науці об'єкти
Наука

На нових знімках телескопа Вебба вже знайшли

Подія, на яку чекали астрономи та любителі космосу, відбулася. Найпотужніший на сьогодні космічний...

Авторизация