Вчені виявили раніше невідоме явище на Сатурні
01 апр, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 315 Переглядів

Вчені виявили раніше невідоме явище на Сатурні

Група вчених опублікувала нове дослідження, у якому вони стверджують, що на Сатурні існує невідоме раніше явище.

Виявляється, кільця планети впливають на верхні шари атмосфери Сатурна, пише New Atlas.



Хоча не тільки Сатурн має кільця, вони виявлені і в інших планет Сонячної системи, але ці кільця є найвідомішими. Зібравши разом архівні дані з трьох космічних апаратів та двох космічних телескопів, астрономи дійшли висновку, що кільця Сатурна насправді взаємодіють із планетою. При цьому така взаємодія була невідомою до цього вченим. Виявилося, що система кілець може нагрівати верхні шари атмосфери Сатурна. Таке явище вчені не спостерігали ще ніде у Сонячній системі.

Вчені отримали такі важливі результати, коли провели аналіз архівних спостережень за ультрафіолетовим світлом, які проводили космічні апарати та телескопи. Ще у 80-х роках минулого століття ультрафіолетове випромінювання вивчали такі апарати як "Вояджер-1" та "Вояджер-2", потім кілька років, починаючи з 2004 року, такі ж спостереження проводив апарат "Кассіні". Інші дані вчені отримали, аналізуючи спостереження за Сатурном, які проводили космічний телескоп International Ultraviolet Explorer (закінчив свою роботу 1996 року) та космічний телескоп Габбл.

Завдяки спостереженням космічних апаратів, вчені отримали дані про те, що частки з кілець Сатурна повільно рухаються до атмосфери планети. Але виявилося, що цей процес вплинув на рівень атомарного водню у складі Сатурна, і це було дуже дивно, кажуть вчені.

Тільки зображення телескопа Габбл, зроблені з допомогою його спектрографа, дозволили вченим дійти важливого відкриття. Вчені уточнили всі отримані дані від космічних апаратів та іншого космічного телескопа, щоб зібрати разом всю отриману інформацію, за допомогою телескопа Габбл.

Знімки цього телескопа також показали, що існує великий рівень ультрафіолетового випромінювання на планеті у вигляді спектральної лінії гарячого водню в атмосфері Сатурна. Тому вчені дійшли висновку, що атмосфера планети нагрівається.

Астрономи пропрацювали кілька версій причин явища, що відбувається, і зупинилися на тому, що, швидше за все, верхні шари атмосфери Сатурна нагрівають частки з його кілець, які постійно падають на планету. Це падіння зумовлено гравітаційним тяжінням Сатурна. За словами вчених, частки з кілець газового гіганта потрапляють до його атмосфери на певних широтах і змінюють склад верхніх шарів атмосфери.

Читайте також: Знайдено спосіб безболісно вводити ліки через шкіру

Астрономи вважають, що це несподіване відкриття, яке стосується виявленої невідомої раніше взаємодії між Сатурном та його кільцями, допоможе і у дослідженні далеких екзопланет. Зокрема, вчені зможуть визначити, чи ці планети мають такі ж великі кільця, які безпосередньо побачити дуже складно. Тобто можна використовувати дані ультрафіолетової спектроскопії екзопланет для того, щоб зрозуміти, чи існують там кільця чи ні.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

На Марсі виявили нову структуру
Наука

На Марсі виявили нову структуру

Американські вчені представили нове дослідження, у якому використовували дані спостережень...

Вчені з'ясували, скільки жителів Землі вірять у чаклунство
Наука

Вчені з'ясували, скільки жителів Землі вірять у

Здавалося б, у світі, де вчені розробляють місії з колонізації інших планет та освоєння нових...

Вчені довели, що комахи теж люблять грати в ігри
Наука / Відео

Вчені довели, що комахи теж люблять грати в ігри

Це дослідження почалося ще у 2017 році, тоді вчені припускали, що маленький мозок джмелів може...

Авторизация