Вчені розрахували наслідки катастрофи, якщо астероїд Рюгу впаде на Землю
06 апр, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 392 Переглядів

Вчені розрахували наслідки катастрофи, якщо астероїд Рюгу впаде на Землю

Науковці розрахували наслідки катастрофи для Землі у разі падіння астероїда Рюгу за допомогою аналізу зразків цієї космічної брили, доставлених на нашу планету японським космічним кораблем Hayabusa2.

Про це повідомляє Space.com.



Результати розрахунків представив професор Департаменту наук про Сонячну систему Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Сатоші Танака на 8-й конференції з планетарного захисту у столиці Австрії Відні.

Місія "Хуябуса-2" та зразки Рюгу

Hayabusa2 був запущений у грудні 2014 року, і за 42 місяці подорожі, у червні 2018-го, досяг Рюгу, астероїда шириною приблизно 900 метрів, розташованого за 300 мільйонів кілометрів від Землі.

Крім збору зразків, які були доставлені на Землю в 2020 році, Hayabusa2 також висадив на астероїд кілька роверів та завдав удару по космічному каменю двома снарядами.

Hayabusa2 вдалося провести експеримент, у ході якого два снаряди масою 1 кг були запущені зі швидкістю 2 кілометри на секунду, внаслідок чого утворилася вирва діаметром приблизно 20 метрів", - сказав професор Танака.

Він додав, що когезійна міцність породи мала бути "дуже-дуже низькою": "Щільність лише трохи вища, ніж у води з дуже високою пористістю".

Небезпека від уламків астероїда

Астероїд Рюгу наближається до Землі та, за оцінками вчених, пролетить повз нашу планету на відстані близько 100 тисяч кілометрів.

Ґрунтуючись на нових фактах про астероїд, отриманих після вивчення зразків, він складається з уламків з низькою механічною міцністю в порівнянні зі звичайними породами.

Таким чином, якщо Рюгу стане наближатися до Землі, вченим доведеться проявити велику обережність, щоб запобігти його руйнуванню при спробі змінити курс астероїда за допомогою, зокрема, системи Double Asteroid Redirection Test (DART), яка у вересні 2022 року завдала удару по космічній брилі Діморфос, змінивши орбіту астероїда.

Танака пояснив, що якби Рюгу, що летить до Землі, увійшов в атмосферу під кутом 45 градусів і зі швидкістю близько 17 кілометрів на секунду, то астероїд розвалився б на частини на висоті від 40 до 35 км над поверхнею планети.

Прогноз наслідків при падінні на Землю

Це призведе до "повітряного вибуху", подібного тому, що спостерігався над Челябінськом у РФ у лютому 2013 року, коли метеорит вибухнув на висоті близько 30 кілометрів над Землею. Результатом того вибуху став яскравий спалах світла та атмосферний вибух, еквівалентний детонації 400-500 кілотонн тротилу.

Ця потужність у 33 рази вища, ніж було під час вибуху атомної бомби в Хіросімі наприкінці Другої світової війни.

Читайте також: Вчені виявили раніше невідоме явище на Сатурні

Танака зазначив, що зараз про міцність Рюгу вчені знають недостатньо, щоб передбачити розмір уламків, які впадуть на нашу планету під час розпаду астероїда. Вона може бути більш ніж на два порядки вище за поточні оцінки, що може позначитися на наслідках при падінні на Землю.

"Доставлений зразок знаходиться в процесі завершення початкового аналізу. Дослідження внутрішніх тріщин буде важливим у майбутньому для більш точної оцінки впливу (астероїдів, таких як Рюгу) на Землю", - додав він.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: rbc.ua

На супутнику знайшли сліди астероїдів, які вбили динозаврів на землі
Наука

На супутнику знайшли сліди астероїдів, які вбили

Учені досліджували зразки місячного ґрунту й з'ясували, що мільйони років тому падіння астероїдів...

До Землі летить великий астероїд
Наука

До Землі летить великий астероїд

Астероїд, діаметр якого становить близько 122 метрів, у суботу, 30 липня, о 02:02 за київським...

До Землі наближається 88-метровий астероїд
Наука

До Землі наближається 88-метровий астероїд

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) заявило, що повз Землю у...

Авторизация