Науковці розповіли, чому нам не вдасться стримати потепління на Землі
26 апр, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 153 Переглядів

Науковці розповіли, чому нам не вдасться стримати потепління на Землі

Десятиліттями вчені намагаються стримати глобальне потепління на Землі на рівні до 1,5 °C.

Для досягнення цієї заповітної межі у 2015 році уряди країн навіть ухвалили Паризьку угоду, в якій зобов'язалися виконати низку кроків, пише Science Alert.



Одним із ключових факторів досягнення мети щодо недопущення підвищення глобальної температури планети називають відмову від вугілля, яка є викопним паливом та основним фактором антропогенної зміни клімату.

Здавалося б, поетапна відмова від вугілля — чудовий спосіб стримати глобальне потепління, оскільки нині в атмосферу викидається близько 15 мільярдів тонн CO2 щорічно, до того ж 40% із них припадає на вугілля. Опинившись в атмосфері Землі, вуглекислий газ може зберігатися там століттями, вловлюючи сонячне тепло і змінюючи клімат нашої планети.

Однак нове дослідження показує, що людству навряд чи вдасться стримати глобальне потепління на рівні до 1,5 °C вище "доіндустріального". У новому дослідженні вчені з Лундського університету у Швеції вивчили плани 72 країн, які зобов'язалися відмовитися від вугілля вже в середині століття. Виявилося, що людство обрало правильний напрямок, але, на жаль, рухається із недостатньою швидкістю.

За словами співавтора дослідження, вченого-еколога Олега Черпа, насправді все більше країн повідомляють про свої плани відмовитися від вугілля у своїх енергетичних системах, і "це позитивно". Але цього недостатньо. Дослідники вважають, що якщо ми реально хочемо не допустити підвищення глобальної температури Землі більше ніж на 2°C, поетапний етап відмови від вугілля має прискоритися. До того ж країнам, які покладаються на інші види палива, також необхідно прискорити перехід.

Хороша новина полягає в тому, що глобальне потепління на 2 градуси все ще можна уникнути. Однак це вкрай позитивний сценарій, в якому Індія та Китай розпочнуть план відмови від вугілля вже через 5 років. Однак навіть у цьому випадку глобальна температура потепління Землі залишиться на позначці нижче 2°C лише у випадку, якщо плани Китаю та Індії відповідатимуть швидкості відмови від вугілля Великобританії чи Німеччини.

Водночас більш реалістичним сценарієм вчені називають майбутнє, в якому глобальне потепління нашої планети досягне позначки 2,5-3°C. На жаль, основна причина полягає в тому, що обіцянки багатьох країн виконати свої зобов'язання за Паризькою угодою залишилися лише на папері. У звіті за 2021 рік, наприклад, йдеться про те, що Гамбія є єдиною країною, яка нині перебуває на правильному шляху.

Читайте також: Шість найнебезпечніших міфів про кохання: вони роблять людей нещасними

Основна проблема полягає в тому, що подібне потепління планети стане безпрецедентним в історії людства, проте Земля вже бачила порівняні теплі рекорди, що дає нам певне уявлення про те, чого варто очікувати, і наслідки будуть гнітючими.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Вчені попереджають, що на планету обрушаться хвилі тепла та катаклізми
Наука

Вчені попереджають, що на планету обрушаться

Останні десятиліття вчені всіма силами намагаються знайти спосіб стримати глобальне потепління...

Обвалення крижаного щита на обох полюсах почнеться раніше, ніж очікувалося
Наука

Обвалення крижаного щита на обох полюсах

Останні кілька десятиліть вчені відчайдушно намагаються знайти спосіб стримати глобальне потепління...

Незабаром температура на більшій частині Землі стане непридатною для людини
Наука

Незабаром температура на більшій частині Землі

Останні десятиліття вчені постійно попереджають про необхідність зниження парникових газів і...

Авторизация