Як пити каву, аби не нашкодити собі
27 мар, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 235 Переглядів

Як пити каву, аби не нашкодити собі

Кава є найпопулярнішим напоєм, що додає бадьорості зранку.

Саме високий вміст кофеїну наповнює людину енергією. Завдяки цій властивості ми часто зловживаємо напоєм.



Втім слід пам'ятати, що кофеїн міститься не тільки у каві, а надто високі дози цієї речовини згубно впливають на організм.

Про те, де міститься найбільше кофеїну та як не отримати передозування ним, розповіла дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у Facebook.

Яка доза кофеїну допустима

"Вживання 400 мг кофеїну безпечне для дорослих, для вагітних жінок - 200 мг, а для дітей - 3 мг на кожен кілограм ваги. Такі рекомендації дає Європейське агентство з безпеки харчових продуктів. І це стосується всіх джерел кофеїну, в тому числі шоколаду і какао, що надходять протягом 24 годин", - каже експерт.

Фус наголошує, що не тільки з кавою ми вживаємо кофеїн. Його вміст у склянці зеленого чаю 35-75 мг, у чорних сортах до 90 мг. Кількість кофеїну визначається сортом і способом заварювання чаю.

Також він присутній в енергетиках, які приймають для бадьорості - його там 30-80 мг на 0,25 л (1 баночка). Також є ліки, які містять кофеїн.⁣⁣⠀

"Багато хто з нас думає, що еспресо містить максимум кофеїну з усіх способів приготування. Завдяки короткому часу екстракції кави цим методом, що триває 20-25 с, вміст кофеїну 35-40 мг на 30 мл кави. Для порівняння: в склянці розчинної кави близько 95 мг, а заварної чорної кави до 120 мг кофеїну. ⁣

Як впливає кофеїн на організм

"Кава як стимулюючий напій популярна серед людей. Кофеїн блокує аденозинові рецептори, які викликають сонливість. Тому нерідко, вона стає єдиним засобом бадьорості, наприклад, у ніч перед важливим іспитом. Кава дійсно покращує короткочасну пам'ять, але при частому її застосуванні ці ефекти зникають", - каже дієтолог.

Фус стверджує, що від постійного вживання наш організм призвичаюється до певної кількості кофеїну. В такому разі для отримання позитивного ефекту треба все більше вживати кави.

"Також збільшуються негативні ефекти від кави - серцебиття, головний біль. Тому краще за два тижні до іспиту мінімізувати кількість кави або відмовитись від неї. І тоді в потрібний період часу вплив та наслідки від спожитої кави в помірній кількості будуть для вас помітні та безпечні", - пояснює експерт.

Однак разові дози кофеїну до 200 мг не призводять до суттєвих змін артеріального тиску, кровотоку міокарда, гідратації або температури організму.

"У помірних кількостях він надає тілу бадьорість та ясність, підіймає настрій та не зашкодить організму. Завжди дотримуйтеся правила - все добре в міру та зважайте на час споживання", - радить дієтолог.

Як пити каву, аби не нашкодити собі

"Цукор пригнічує дію кофеїну. Тому для досягнення максимального підбадьорливого ефекту краще пити каву без цукру. У спеку не варто пити понад 3 чашки кави на добу", - радить Фус.

Вона рекомендує обмежити вживання кави вагітним, літнім людям, гіпертонікам і тим, у кого проблеми із кишково-шлунковим трактом. А також людям із порушеннями сну і тим, хто перебуває у стані стресу.

Читайте також: Гінеколог розповіла, як можна уникнути розтяжок при вагітності

"Будь-який продукт вживайте розумно і доцільно. Адже високі дози кофеїну пришвидшують ритм серця і можуть підвищувати тиск. А в деяких випадках викликати спазматичні болі в черевній порожнині та сприяти виникненню камінців у нирках", - пояснює дієтолог.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Зелений чай покращує метаболізм і уповільнює старіння
Здоров'я та краса

Зелений чай покращує метаболізм і уповільнює

У зеленому чаю менше кофеїну і той м’якший, ніж в обсмаженій каві....

Учені розповіли, скільки потрібно кофеїну, щоб розбудити мозок
Здоров'я та краса

Учені розповіли, скільки потрібно кофеїну, щоб

Більшість людей, прокидаючись уранці, насамперед вирушають на кухню, щоб зробити собі чашку кави та...

Кардіологи розповіли, як кава впливає на артеріальний тиск людей з гіпертонією
Здоров'я та краса

Кардіологи розповіли, як кава впливає на

Чи потрібно людям із підвищеним артеріальним тиском відмовлятися від кави....

Авторизация