Лікар назвав причини болю у горлі
06 май, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 118 Переглядів

Лікар назвав причини болю у горлі

Скарги на біль у горлі є одними із найчастіших на прийомі у сімейного лікаря.

Біль у горлі не завжди спричинений гострою вірусною інфекцією.

Сімейний лікар Михайло Цюрак розповів у Instagram про інші причини болю у горлі.



Які причини болю у горлі

Фарингіт – запалення слизової оболонки горлянки. Зазвичай має вірусну природу, але буває і бактеріальним чи грибковим. Розрізняють гострий і хронічний (триває більше 3-х місяців) фарингіт. Лікується симптоматичними засобами, часто проходить без лікування.

Тонзиліт – запалення мигдаликів. Часто буває вірусним, але найчастіше до лікаря приходять саме з бактеріальним тонзилітом, що супроводжується не лише болем у горлі, а й лихоманкою та припухлістю місцевих лімфовузлів. Недолікований тонзиліт може викликати ураження серця, суглобів та нирок.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Супроводжується закиданням (рефлюксом) вмісту шлунка в стравохід. Іноді рефлюкс такий сильний, що кислота потрапляє в горлянку і спричиняє біль. Лікування болю в горлі в цьому випадку спрямоване на зменшення рефлюксу та зниження кислотності у шлунку.

Хімічне подразнення горла тютюновим димом, гострою їжею, випарами хімікатів, пересушеним повітрям. Лікування такого болю і просте, і складне одночасно необхідно уникати впливу вищезгаданих факторів.

Пухлини. Онкологічні хвороби часто можуть викликати біль у горлі. Це можуть бути як пухлини самої глотки, так і сусідніх органів, які при своєму зростанні "тиснуть" на горло.

Алергія. Такі болі супроводжуватимуться чханням, сльозотечею, нежиттю, а також виникатимуть при контакті з ймовірним алергеном. Лікування полягає в уникненні контакту з алергеном та призначенні відповідних протиалергічних препаратів.

Читайте також: Медики пояснили, чому яйця потрібно їсти цілком

Так звана нервовий клубок у горлі. Відчувається часто не як біль, а як стороннє тіло в горлі, якого там, звичайно, немає. Виникає він у невротичних осіб та потребує психотерапевтичного лікування.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело:

Педіатр розповіла про небезпечну дитячу хворобу та назвала її симптоми
Здоров'я та краса

Педіатр розповіла про небезпечну дитячу хворобу

Інфекційний мононуклеоз – це вірусна хвороба, її викликає вірус Епштейн-Барра (ВЕБ),...

Що робити, якщо сильно болить лоб?
Здоров'я та краса

Що робити, якщо сильно болить лоб?

Щоб розібратися, чому болить лоб, потрібно зрозуміти, які причини можуть провокувати цю проблему....

Лікар розповіла про найпоширеніший тип головного болю
Здоров'я та краса

Лікар розповіла про найпоширеніший тип головного

Головний біль – поширене явище, з яким стикається практично кожен....

Авторизация