Вчені з'ясували, як отруйні тварини отримують своє яскраве попереджувальне забарвлення
22 мар, 2023 0 КОМЕНТАРІЇВ 469 Переглядів

Вчені з'ясували, як отруйні тварини отримують своє яскраве попереджувальне забарвлення

Амфібії, а особливо жаби та саламандри, є одними з найяскравіших барвистих тварин у світі.

Водночас відомо, що безліч барвистих тварин є токсичними або мають якийсь хімічний захист, який дозволяє їм уникати нападів хижаків, пише Forbes.



Яскраве забарвлення, по суті, є попереджувальним сигналом для хижаків, а дане явище зветься апосематизмом. Однак довгий час вчені не розуміли, як саме ці тварини набули свого яскравого забарвлення — знадобилися десятиліття, щоб вчені нарешті змогли розставити всі крапки над "і".

За словами співавтора дослідження, доктора Карла Леффлера-Генрі з Карлтонського університету, основна проблема попередніх досліджень полягала в тому, що вчені розділяли тварин лише на дві категорії: кидаються в очі та замасковані.

Тепер дослідники пішли далі і в процесі нового досліду розподілили понад 1100 видів жаб, саламандр та тритонів в одну з п'яти категорій:

кидаються у вічі (тварини з яскравими квітами, такими як червоний, жовтий і синій, які добре видно);
криптичні (тварини на протилежному кінці шкали забарвлення – добре замасковані);
повністю помітні (тварини із замаскованою верхньою частиною тіла та яскравим забарвленням усієї нижньої частини живота, таких як вогнебрюхі жаби);
частково помітні (тварини з дещо прихованим забарвленням кінцівок та інших частин тіла);
полігрупа (земноводні з помітною формою та прихованою формою).

Ведучий автор дослідження, еколог-біхевіорист Чанку Канг, доцент Сеульського національного університету, зазначає, що дослідження одразу п'яти категорій дозволяє відтворити еволюційні ланцюжки, щоб зрозуміти, як саме ці види розвинули свої особливості.

У ході дослідження вчені використовували різні інструменти, зокрема комп'ютерне моделювання. Канг і Леффлер-Генрі протестували 9 різних моделей, які дозволили їм реконструювати потенційні еволюційні траєкторії, якими, ймовірно, могли рухатися земноводні, в гонитві за апосемітизмом. Зазначимо, що кожна з даних моделей надавала попередню інформацію про те, коли у кожного виду вперше з'явилося яскраве забарвлення, а також яку роль відігравала токсичність у їхній стратегії захисту.

Автори дослідження виявили, що розвиток апосемітизму зовсім не є випадковою подією. Насправді у кожного з видів воно було певним еволюційним шляхом. Дослідження також показує, що на шляху до набуття яскравих запобіжних плям кожен із видів пройшов певний перехідний стан. Саме в цьому стані земноводні приховують яскраве забарвлення в малопомітних частинах тіла, а потім демонструють його при наближенні до небезпеки. Далі вони використовують хімічний стримуючий фактор — виробляють бородавки з неприємним смаком або токсин, здатний вбити хижака. Після цього тварини набувають ще більш яскравих кольорів, що покривають велику площу тіла.

Читайте також: Учені висунули нову версію появи Covid-19

За словами Леффлера-Генрі, вони з колегами виявили, що апосематизм насправді розвивався багато разів незалежно в окремих групах земноводних і тепер, схоже, вчені знають як саме. Дослідники вважають, що ці результати врешті-решт допоможуть краще розуміти стратегії захисту від хижаків у природному світі.скачать dle 10.6фильмы бесплатно


Джерело: focus.ua

Учені нарешті з'ясували, чи махає хвіст собакою
Наука

Учені нарешті з'ясували, чи махає хвіст собакою

Потрібні були десятки років вивчення друзів наших менших, щоб нарешті розставити всі крапки на "і"...

Вчені дізналися, як з'являються скам'янілості тварин
Наука

Вчені дізналися, як з'являються скам'янілості

Нове дослідження вчених із Лестерського університету, Великобританія, змінило уявлення наукової...

Вчені назвали місце, де вперше з'явився COVID-19
Наука

Вчені назвали місце, де вперше з'явився COVID-19

Першим епіцентром пандемії COVID-19 став ринок морепродуктів Хуанань в Ухані (Китай)....

Авторизация